Vreme rea…

Radu Tudor: GUVERNUL ASCUNDE CEVA DESPRE VREMEA URMATOARELOR 10 ZILE? Daca da, sa ne aprovizionam oleaca …

 

Fratele Apologeticum ne atrage atentia asupra unui articol postat pe blogul jurnalistului Radu Tudor:

Guvernul ascunde ceva despre vremea urmatoarelor 10 zile?

Sunt multe surse credibile care afirma ca in urmatoarele 10 zile, vremea va fi extrem de rea. Caderile de zapada ar putea fi mult peste nivelul anuntat de autoritati, viscolul mai puternic. In zonele administratiei centrale si locale se cunoaste dimensiunea problemelor care vor veni. Toti vorbesc despre un autentic COD ROSU, pe care inconstientii care ne conduc il plaseaza undeva in zona GALBEN, poate PORTOCALIU.

Dar potrivit surselor, ordinul de la cel mai inalt nivel a fost sa nu fie transmise datele exacte catre populatie, pentru a nu se panica. Exact ca pe vremea comunistilor !

Informatiile privind inrautatirea extrema a vremii trebuie aduse imediat la cunostinta populatiei. Pentru a fi prevenite tragedii, pentru ca cei bolnavi sa-si asigure cele necesare traiului in casa pentru o perioada mai lunga. In fine, pentru ca acest responsabili sa poate concentra urgent toate fortele de stat si private in vederea unor posibile interventii in forta.

Presedintele peroreaza ceva despre viitorul Uniunii Europene, Emil Boc tace malc, viscolul e deja in toi si se pare ca dureaza 10 zile, cu temperaturi foarte scazute. Vad niste masuri lente, un comandament care se va intruni abia la ora 16 undeva la MAI. Iar la Transporturi, Sanatate si chiar Mediu, e un dolce far niente.

Daca Doamne fereste vor muri din nou oameni, drumurile vor fi inchise si interventia va fi la fel de proasta la in secventa precedenta de viscol, vom stii clar cine sunt vinovatii. Pentru ascunderea informatiilor atit de necesare populatiei si incapacitatea de a gestiona profesionist si responsabil o situatie de criza.

Comentariu saccsiv:

Si totusi, iata ce aflam din articolul ATENȚIE! Autorităţile se tem de zăpezi mai mari ca în 1954! Atunci, troienele au fost de 5 metri. VEZI IMAGINI:

Autoritățile se pregătesc pentru câteva zile cu ninsori abundente. Ministerul de Interne a convocat Consiliul Național pentru Situații de Urgență. Rămâneți pe evz.ro pentru a afla cele mai noi informații despre starea drumurilor din țară, precum și despre măsurile luate de autorități.

UPDATE 13.45 Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat că ”nu este o iarnă cu ninsori obișnuite”.

Aceasta a anunțat că, probabil, se vor închide mai multe drumuri și că s-a suplimentat numărul utilajelor de deszăpezire.

Și surse din cadrul primăriilor au explicat, pentru EVZ, că iarna aceasta nu este una tipică și seamă cu cea din 1954.

Autoritățile au apelat la măsuri de urgență pentru a face față în aceste zile condițiilor meteorologice extreme.

Da, s-a anticipat că vor fi nămeți mai mari ca în 1954!. La ora 16.00, am convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență din subordinea Ministerului de Interne. Încercăm să ne pregătim pentru zilele care vor urma. Aseară, au fost alocate 10 miliarde de lei vechi din fondurile de rezervă pentru cheltuieli de benzină, motorină, apă și ce mai este necesar”, a  declarat, pentru EVZ, ministrul de Interne Traian Igaș. În cadrul comitetului, premierul Emil Boc va face videoconferință cu prefecții.

În plus, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, i-a convocat, aseară, de urgență, pe drumari și le-a pus în vedere să suplimenteze numărul de utilaje și să fie pregătiți pentru vremea rea. Potrivit unui angajat al Ministerului Transporturilor, în timpul ședinței s-ar fi comunicat că vântul va atinge viteza de 80 de km/h și că va ninge abundent.

Aeroporturile au primit avertizări de ninori abundente iar în Capitală autoritățile se tem să nu apară fenomenul de Freezing Rain(ploaie înghețată) care ar putea afecta chiar și cablurile electrice.

În asemenea situații, autoritățile recomandă populației să-și facă provizii și să nu plece la drum.

Nămeţi de doi metri, şcoli închise şi tancuri bătatorind zăpada, toate acestea chiar s-au întâmplat însă în urmă cu aproape şase decenii – iarna 1953/1954 fiind trecută şi în analele Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) ca fiind cea mai grea din istoria masuratorilor meteorologice.

Executivul a decis ieri suplimentarea bugetului Ministerului de Interne pentru asigurarea combustibilului necesar intervenţiilor în perioada următoare pentru  structurile din subordine precum Jandarmerie, IGSU, Poliţie, Poliţia de frontieră.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei a solicitat primarilor din Capitală să se pregătească pentru a reacţiona rapid, după ce ANM a emis cod galben pentru perioada 3 februarie 2012 (ora 10:00) – 5 februarie 2012 (ora 20:00). În intervalul menţionat vor avea loc intensificări ale vântului cu viteze de peste 50-60 km/h şi va ninge abundent. Din dimineaţa zilei de sâmbătă, există riscul depunerii de polei pe străzile Capitalei.

Cum a fost iarna din 1954. “Marele Viscol”, în presa vremii

în dimineața zilei de 3 februarie 1954, bucureștenii s-au trezit cu geamurile acoperite de troiene.A fost una dintre cele mai grele ierni, rămânând în istorie sub denumirea de “Marele Viscol”. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în acele zile s-a înregistrat cel mai puternic viscol din secolul XX, vântul atingând o viteză record în Capitală: 126 km/oră.

Pentru că nămeții depășeau înălțimea de un metru, orașul a fost blocat. Militarii au folosit sănii trase de cai. Furia albă a ținut până la sfârșitul lunii. Oamenii își amintesc că tancurile armatei au ieșit pe străzile Capitalei și au făcut tuneluri. Numai așa te puteai deplasa prin oraș. Cei rămași fără apă, dezghețau țurțuri sau topeau zăpada.

Pe stradă, tramvaiele au rămas înțepenite zile întregi. În acea iarnă, au fost aduse şi primele maşini speciale de deszăpezire de la o uzină din URSS. Militarii au lucrat zi și noapte pentru a curăța orașul. Pe străzi au ieșit și românii, care au lucrat umăr la umăr. La acest lucru a contribuit și presa vremii, care îi chema pe bucureșteni afară, să ajute la deblocarea drumurilor.

Vă prezentăm, în cifre, cum a arătat iarna anului 1954, despre care autoritățile spun că a fost mai blândă decât ce ne așteaptă:

  • cantitatea maximă de zăpadă depusă: 115.9 l/m2 în 24 ore, la Grivița
  • cel mai gros strat de zăpadă: 173 cm, la Călărași
  • în sudul țării, au fost troiene de 2-5 m

Sursa: Libertatea

Recomandări de la IGSU 

Având în vedere avertizările meteo din ţară, Inspectoratul General pentru Situaţii  de Urgenţă face următoarele recomandări:

  • Evitaţi pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, informaţi-vă în prealabil dacă pe traseul  dumneavoastră nu sunt drumuri blocate.
  • Înainte de plecare asiguraţi-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient;
  • Urmăriţi la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările  autorităţilor centrale şi locale;
  • Porniţi la drum cu rezervorul de combustibil plin;
  • Ţineţi în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;
  • Echipaţi-vă corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.)

În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:

  • Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;
  • Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul!
  • Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor  geamul pentru ventilarea habitaclului.
  • Curăţaţi periodic ţeava de eşapament.- Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea.
  • Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării.
  • Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

De asemenea, pentru evitarea producerii incendiilor la locuinţe, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face următoarele recomandări:

  • Evitaţi supraîncărcarea sobelor şi nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a  fost destinată;
  • Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
  • Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
  • Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
  • Nu adormiţi niciodată cu soba aprinsă;
  • Nu aşezaţi materiale combustibile în apropierea mijloacele de încălzire electrice;
  • Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire  electrice în funcţiune.

CITIȚI ȘI:

Comentariu saccsiv:

   O fi si cum spune Radu Tudor. Meteorologii de la Antena 3 dupa ce date se iau? Dupa cele oficiale, ipotetic cenzurate? Daca la noi vor fi 10 zile cumplite, inseamna ca si in tarile din jur va fi la fel. Sau daca nu la fel, oricum, va urma o perioada grea si pentru ele. Prognoza la ei ce spune?

Datele din satelit nu sunt accesibile oricui?
http://www.sat24.com/

Nu ma pricep, dar presupun ca da. Si chiar daca autoritatile romane au impus o oarecare tacere, totusi, probabil ca sunt si specialisti neinregimentati ce se pricep sa analizeze acele date. Ei ce spun? Va fi mai grav decat ne zic guvernantii?

Oricum ar fi, nu-i rau sa ne facem ceva provizii de conserve …

sursa http://saccsiv.wordpress.com

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu