Unitati secrete din cadrul retelei de spionaj mondiale “Cinci ochi” sunt implicate în operatiuni sub acoperire online, care au ca scop de a invada, insela si de a controla comunitatiile online si persoanele fizice, prin raspandirea de informatii false si utilizarea de tactici ingenioase social-stiintifice.

   Iata ce aflam din articolul Western spy agencies build ‘cyber magicians’ to manipulate online discourse:

gchq-online-manipulation-deception.si

Antene de satelit sunt observate la avanpostul GCHQ, la Bude, aproape de locul unde cablurile de fibra optica trans-atlantic vin la tarm in Cornwall, Anglia sud-vest (Reuters / Kieran Doherty)

Unitati secrete din cadrul retelei de spionaj mondiale “Cinci ochi”  sunt implicate în operatiuni sub acoperire online, care au ca scop de a invada, insela si de a controla comunitatiile online si persoanele fizice, prin raspandirea de informatii false si utilizarea de tactici ingenioase social-stiintifice.

Astfel de echipe de profesionisti bine instruiti au mai multe obiective principale, cum ar fi “sa injecteze tot felul de materiale false pe internet” si “de a folosi stiintele sociale si alte tehnici pentru a manipula discursurile si activismul online pentru a genera rezultate pe care le considera de dorit,” a raportat Glenn Greenwald de la The Intercept bazandu-se pe documente secrete scurse de fostul antreprenor NSA Edward  Snowden.

Noile informatii provin dintr-un document de la Joint Threat Research Intelligence Group (JTRIG) din Sediul Central al Communicarii Guvernului Marii Britanii (GCHQ), intitulat

1

“Arta deceptiei: Training pentru Operatii Online sub acoperire”, care este top secret si numai pentru difuzarea in cadrul parteneriatului de informatii „cinci ochi” care include Marea Britanie, US, Australia, Canada si New Zealand.

Documentul prezintă ce tactici sunt folosite pentru a atinge obiectivele principale ale JTRIG . Printre aceste tactici, care incearcă să “discrediteze o tintă” includ “operatiuni sub pavilion fals” (postarea online, material care este fals atribuit unei tinte), postari false de victimă pe blog (scris, ca o victima a unui obiectiv de a difuza informatii false) si postarea de “informatii negative” ori de cate ori este momentul oportun on-line.

Alte tactici de discreditare folosite impotriva indivizilor este folosirea unei capcane honey-trap (folosind sexul pentru a atrage tintele in situatii compromitatoare), schimbarea fotografiei de pe un site de social media si email-uri sau mesaje text trimise “colegilor, vecinilor, prietenilor, etc”

Pentru a “discredita o companie,” GCHQ poate “sa scurga informatii confidentiale altor companii / presei, prin intermediul blog-urilor … sau sa posteze informatii negative pe forumurile adecvate [sau] opri/ruina relatiile de afaceri.”

Scopul final al JTRIG asa cum a fost definit de GCHQ in  document, este sa foloseasca “tehnici online pentru a face sa se intample ceva in lumea reala sau in lumea cibernetica.” Aceste actiuni online urmeaza cei 4  D:” deny, disrupt, degrade,

2 (1)

deceive.(neaga, perturba, degradeaza, inseala)

Cum Greenwald a subliniat, tacticile folosite de JTRIG nu sunt utilizate pentru a spiona alte natiuni, armatele sau serviciile de informatii, ci pentru “o aplicare a legii traditional” impotriva celor doar suspectati de crime. Aceste tinte pot include membri ai Anonymous, “hacktivists” sau intr-adevar orice persoana sau entitate pe care GCHQ o considera demna de antagonizare.

“Nu este greu de vazut cat este de periculos sa avem agentii secrete de guvernamant capabile sa  tinteasca orice individ – care nu a fost niciodata acuzat, nemaivorbind de condamnat, de nici o crima – cu acest fel de tactici online, bazate pe deceptie distrugerea si patarea reputatiei” scrie Greenwald.

In plus, tintele nu trebuie sa aiba legaturi cu activitatile teroriste sau sa reprezinte vreun pericol de siguranta nationala. Cel mai adesea, tintele par sa fie mai apropiate de activistii politici care, de exemplu, sunt victime ale tacticilor de tipul denial of service populare cu Anonymous si Hactivistii, care de obicei creaza tintelor un impact limitat.

3 (1)

“Aceste agentii de supraveghere s-au investit singure cu puterea de a ruina in mod deliberat reputatia oamenilor si a intrerupe activitatile politice online chiar daca nu au fost acuzati de nici o crima, si chiar daca actiunile lor nu au legatura cu terorismul sau cu securitatea nationala” a scris Greenwald.

In plus fata de atacurile personale pe tinte, JTRIG foloseste deasemenea tactici pshihologice si tactici de stiinte-sociale pentru a manevra activismul online. Documentul detaliaza GCHQ’s “Celulele Operationale ale Stiintei Umane” care se concentreaza pe “inteligenta umana online” si “influenta strategica si intreruperea” care sunt folosite pentru a diseca modul in care tintele pot fi manipulate folosind “lideri”, “incredere”, “supunere” si “conformitate”.

Folosind tehnici de manipulare testate, JTRIG incearca sa influenteze discursul si in cele din urma sa semene discordie prin inselaciune.

Cand au fost pusi in situatia sa comenteze, de catre The Intercept, GCHQ a evitat sa raspunda la intrebarile punctuale despre JTRIG insistand ca metodele sunt legale.

“este o politica veche ca noi sa nu comentam pe probleme de informatii. Mai mult decat atat, toata munca GCHQ este condusa in concordanta cu un cadru strict legal si politic, care ne asigura ca activitatea noastra este autorizata, necesara si proportionata, si este sub o supraveghere stricta incluzand Secretarul de Stat, Comisarii serviciilor secrete si de interceptie, Comitetul de securitate si Informatii Parlamentare. Toate procesele noastre operationale sprijina in mod riguros aceasta pozitie” a declarat GCHQ

 

sursa

http://saccsiv.wordpress.com/2014/02/27/five-eyes-cyber-magicienii-ce-manipuleaza-online-o-retea-mondiala-de-spionaj

Acest articol a fost publicat în PLANURI OCULTE și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s