În vest harul s-a retras!

’’Într-o zi am descoperit în scrierile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii e cu putinţă L întâlneşti pe Dumnezeu în mod real prin rugăciune’’ Pr. Dumitru Stăniloaie

Întrebare: Aţi putea să ne vorbiţi despre concepţia ortodoxă asupra Duhului Sfânt şi, în legătură cu aceasta, despre viziunea asupra Tainelor neortodoxe-dacă Duhul Sfânt este prezent sau nu în ele?

Răspuns: Duhul Sfânt a fost trimis de Domnul nostru Iisus Hristos de ziua Cincizecimii, a 50-a zi după Învierea Sa şi a zecea zi după Înălţarea Sa la ceruri, pentru a rămâne cu Biserica până la sfârşitul timpurilor. Din punct de vedere istoric, atunci a întemeiat Biserica.

Există cazuri în timpurile moderne în care oamenii au căutat să găsească această Biserică pe cale istorică. (…)

Astfel (aceştia, n. red.) au cercetat lucrurile din punct de vedere istoric şi au descoperit că există o Biserică care se trage direct de la Hristos şi învaţă ceea ce se învăţa în vremurile vechi: Biserica Ortodoxă. Tot din perspectivă istorică, puteţi vedea cum au deviat celelalte biserici: mai întâi romano-catolicii în sec. XI, când problema referitoare la poziţia papei în Biserică a atins punctul ei culminant , iar papa a respins răspunsul ortodox, trăgând după sine întregul Occident.

Până în ziua de astăzi, Duhul Sfânt lucrează în Biserica Ortodoxă. În cea mai mare parte a grupurilor occidentale protestante, rareori se vorbeşte despre Taine, aşa încât nu puteţi căuta cu adevărat harul Duhului Sfânt în ceea ce nici ei înşişi nu socotesc Taine. Desigur, romano-catolicii şi alte câteva grupuri consideră că au Taine. Eu unul vă spun că adevăratele Taine, în sensul în care le-a instituit Hristos, se găsesc numai în Biserica Ortodoxă.

Î : Ceva despre care nu ştiu prea mult şi probabil că o mulţime de oameni nu ştiu ce este: care sunt diferenţele şi asemănările concrete dintre, să zicem, Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Romano-Catolică cu privire la diverse dogme şi idei, cum ar fi Sfânta Treime, sau dacă preoţii să se căsătorească sau nu – toate acele 1001 de mici diferenţe.

R: Există o mulţime de mici diferenţe, dar o singură diferenţă principală legată tocmai de Duhul Sfânt, pe care o voi explica. Biserica lui Hristos este cea care dăruieşte oamenilor harul; iar în Vest, când Roma s-a rupt de această Biserică, acest har s-a pierdut efectiv (poate că oamenii îl găsesc întâmplător pe ici, pe colo, însă din Biserica lor harul s-a retras). Eu consider romano-catolicismul modern o încercare de a substitui harul pierdut – cu ingeniozitatea umană. De aceea, pentru a răspunde la întrebarea ’’unde este adevărul?’’, Biserica Romano-Catolică îl face pe papă ’’infailibil’’.

Sunt unii care cercetează Biserica noastră Ortodoxă şi spun: ’’Este imposibil ca oamenii să găsească acolo adevărul. Voi spuneţi că nu credeţi în nici un papă sau episcop, dar în felul acesta nu există nici o garanţie. Nici nu credeţi în Scripturi aşa cum o fac protestanţii care le consideră absolut ’’infailibile’’. Dacă apare o dispută, cine are ultimul cuvânt?’’ Iar noi spunem că Duhul Sfânt Se revelează pe Sine. Acest lucru se petrece mai ales când episcopii se adună într-un sinod, dar chiar şi atunci poate fi un sinod fals. S-ar putea spune atunci: ’’Nu există nădejde!’’ Dar noi spunem că Duhul Sfânt conduce Biserica şi de aceea nu o va părăsi. Dacă nu ai convingerea că lucrurile stau aşa, atunci ajungi să inventezi lucruri de genul: Biblie infailibilă, papă infailibil. De asemenea, poţi să împlineşti rânduielile ortodoxe-aşa cum o fac romano-catolicii-ca pe un fel de ’’lege’’, astfel încât totul să fie perfect definit: dacă încalci această lege, mergi la duhovnic, primeşti canonul cutare şi vei fi iarăşi perfect ’’reabilitat ’’. Ortodoxia nu crede în felul acesta. Această nevoie de a controla lucrurile a condus la întreaga concepţie despre indulgenţe, care este o pervertire perfect legalistă a ideii de pocăinţă. Dacă te căieşti, ca tâlharul pe cruce, poţi să te mântuieşti chiar în acel moment . Ortodoxia a evidenţiat totdeauna acest aspect al relaţiei dintre un suflet şi Dumnezeu: şi toate Tainele şi rânduiala Bisericii nu sunt decât căile de împăcare a sufletului cu Dumnezeu: şi aceasta este toată credinţa noastră. În Biserica Romano-Catolică, până de curând, când lucrurile au început să se mai clarifice, accentul era pus mai degrabă pe respectarea unui întreg set de legi prin care omul se punea ’’de acord’’ cu Dumnezeu într-un sens ’’legalist’’, care este un substitut al Duhului Sfânt.

Extras din cartea Mai aproape de Dumnezeu.

 

Serafim Rose

Acest articol a fost publicat în CUVANTUL și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la În vest harul s-a retras!

 1. ed zice:

  Mai fratilor, unde au disparut comentatorii de aici , nici marinaresele n-au mai venit ?
  Marian (exnorvegia) spunea ca va reveni sa mai discute de turism de una de alta. Foarte bune comentariile lui facute aici, vroiam sa particip si eu la acele discutii dar nu mai am cu cine. Pacat, toti comentatorii foarte buni s-au retras incetul cu incetul din blogosfera.

  • Kevin zice:

   ed
   De acord cu tine. Si mie mieste dor de marinari . Se simte prea apasator lipsa lor si mie parca mi sa facut scarba de toata blogosfera de cand ei nu au mai intrat.
   Bine, recunosc ca eu m-am si indragostit tare de marinarita Crina. Un prieten a reusit sa o gaseasca pe internet si am vazut-o cat de frumoasa este. Dar daca ea nu vrea sa-mi raspunda, asta e nu am ce sa fac, poate nu ma place, poate are iubit. Nu o sa mai intru pe aici. Ramaneti cu bine.

 2. crina zice:

  @ed si Kevin
  In primul rand multumesc marinarului nostru de serviciu (limonada) care bantuie internetul si ne tine la curent cu noutatile. De la el am aflat despre aprecierile voastre.
  Va multumesc in numele tuturor marinarilor pentru aprecieri si pentru dragostea voastra fata de noi. Cred ca pina la urma lupta noastra marinareasca nu a fost chiar zadarnica.
  Multumim deasemeni Rozaliei si Dahliei pentru gandurile frumoase.
  Noi am avut parte de mari bucurii mai ales in luna August cand am reusit sa ne intalnim cu totii la mare. Am cunoscut-o si pe marinarita Monixa, o fata de nota 20. De distractiile avute la pensiunea lui Marian nu mai vorbesc, poate va povesti el sau poate vom povesti cu totii cand va fi sa ne mai reintalnim in blogosfera. Acum ne revenim cu greu dupa sezonul estival si inca tanjim unii dupa altii, ne este dor unora de altii.
  @ed
  Marian si Alexa si-au incheiat cu succes sezonul turistic pe litoral si s-au intors impreuna in Suedia. Este bucurie mare atit la ei cat si la noi pentru ca Alexa este insarcinata si se pare ca va veni primul mic tobosar :)) din cei 10 promisi :)).
  Acestea sunt motivele pentru care nu am mai intrat. Si Marian, crede-ma ca numai la blogosfera, la cretinii si viermii saccsivieni nu se mai gandeste el acum. Cred ca totusi va reveni dupa ce isi va relua serviciul asa cum a facut de obicei dupa sezon. Acolo la jobul sau, are mult timp la dispozitie ca sa intre la taclale pe internet. Oricum, Alexa ocupa acum majoritatea timpului sau.
  @Kevin
  Nu este vorba ca nu te-as place. Problema este ca eu am un iubit si urmeaza sa ne casatorim in toamna aceasta. Si il iubesc. Multumesc pentru cuvintele frumoase, dar sunt sigura ca iti vei gasi fata pe care o meriti si care te va iubi . Domnul sa-ti ajute.
  Va pupam pe toti .
  (crina – marinarita)

  • Monixa zice:

   @Offf Crinutzo !
   As fi vrut sa nu se mai termine niciodata concediul de la Costinesti. Si mie mi-e un dor nebun de voi.
   Ps: mai sti seara cand a facut Marian discoteca in curte la pensiune si a pus o melodie de inceput ? nu-mi mai iese din cap melodia aceia frumoasa de vara. Va poop si Dumnezeu sa va ajute la toti. Sanatate multa lui Marian, Alexei si bebicului din burtica :))

   (Monixa -marinarita)

 3. ed zice:

  @marinaresele
  Foarte prompte, ca de obicei. Felicitari lui limonada al vostru, cred ca este un bun informatician daca se misca atit de repede.
  Am citit acum cateva minute un frumos catren afisat de gerica in partea dreapta a acestei pagini (Arta de a invinge). Vi se potriveste voua si cred ca va caracterizeaza total.
  Si eu va multumesc pentru raspuns, Doamne ajuta.

 4. ed zice:

  @Monixa
  Mi-a placut si mie Pandera odata si inca imi place muzica anilor 80 si 90. Am fost odata pe litoral la Eforie Nord (prin 99 parca) si in discoteca la care mai mergeam seara cu jupaneasa bagau piesa asta in deschidere. Stie el Marean ce stie :)). Sanatate multa va doresc.

 5. elena zice:

  mai fratilor,ce s aberatiile astea,mai??in primul rand,cine sunteti voi?ca oameni credinciosi nu sunteti,vorbiti ceva de ne-nteles,fara legatura cu acest site,de muzica,discoteca,CE CAUTATI MAI AICI????

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s