Bomba japoneza, este foarte aproape sa fie detonata

Economia japoneza, butoiul cu pulbere al sistemului capitalist. In orice moment poate declansa o panica si un dezechilibru economic la nivel mondial datorita „oceanului” de datorii in care s-a afundat Japonia.

In acest moment, Japonia inregistreaza o datorie de 10.500 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna o suma ce intrece valoarea economiilor Germaniei, Frantei si Marii Britanii la un loc. 

Suma in sine este ametitoare si ne da sentimentul ca mai bine nu scoatem nici un cuvint la vederea ei. Rata datoriei, raportata la PIB-ul Japoniei este de 247% in acest an, iar japonezi cheltuie in acest moment, peste 50% din tot volumul de taxe perceput de guvern la nivel national, pentru plata periodica a datoriei.

Ei nu mai au decit doua sanse. Prima ar fi sa declare faliment, international, iar a doua sa lase ca datoria sa se umfle zilnic la cote de neimaginat si sa traiasca tragedia Republicii Weimar.

In urmatorii doi ani, Banca Japoniei a planificat sa tipareasca peste 60.000 de miliarde de yeni, ceea ce unseamna ca baza monetara a niponilor se va dubla, deci va dati seama la ce cote va fi inflatia si ce se va intimpla cu serviciile guvernamentale. Dar autoritatile nipone sint disperate, chiar cu zimbetul zilnic al lui Abe.

 Bomba japoneza, este foarte aproape sa fie detonata de un sistem financiar iresponsabil. In momentul cind japonezi vor creste dobinda, jocul  este terminat si vom vedea la nivel mondial schimbari ale caror scenarii nu ni le putem imagina multi dintre noi acum.

Pentru ca masa monetara se va dubla in Japonia, este greu de crezut ca investitorii care au cumparat actiuni ale trezoreriei Japoniei, nu vor cere o marire a dobinzii, ceea ce va declansa bomba si asta cit de curind, pentru ca nimeni nu va mai dori sa imprumute bani guvernului japonez in dificultate si fara credibilitate, pentru ca nimeni nu doreste sa imprumute in ideea ca bani lui se vor micsora ca valoare la jumatate in numai doi ani.

Se pare ca va fi cea mai mare criza economica asiatica din toate timpurile si aceasta tara va ajunge intr-o situatie foarte dificila si odata cu ea un intreg sistem capitalist. Ne minunam cum se poate ca o tara cu dificultatile Japoniei, sa fie una din principalele protagoniste la fondul FMI, incercind sa „ajute” alte tarii…., asta in timp ce China nu are drept de veto si nu se numara printre principalii investitori la acest fond, la fel ca si Rusia si Brazilia sau Indonezia.

Cine mai poate crede in „facilitatile”oferite de FMI, din noment ce vedem ce se intimpla cu principalele economii care participa la fond?

Peste 80% dintre investitorii japonezi, au anuntat ca in cazul unei mariri de dobinda, vor parasii economia Japoniei si nu vor dori sa se integreze in alte mecanisme financiare in cadrul economiei lor.

Fiti gata pentru aterizarea capitalista, va fi una dura, iar pentru cei ce mai cred inca in ea, va fi  natura sa le zdruncine increderea in ei insusi si sa fie total debusolati. 

 

Adrian Cosereanu

sursa

http://www.alternativaromaniei.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1145:economia-japoneza-butoiul-cu-pulbere

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s