Rusinea rusinilor pentru sistemul capitalist si SUA

Rusinea rusinilor pentru sistemul capitalist si SUA in particular, pentru modul tragic cum invata tinerii sa se incadreze cu cheltuilele in “McDonald Budget”. Tragic dar real. Poate fi sustinuta o familie americana dintr-un venit de 2.000 $/ luna? Cu putin timp in urma, McDonald’s si Visa au facut echipa batjocurei, pentru a transmte tinerilor un mesaj ca saracia este stare de normalitate si ei trebuiesc sa isi ajusteze bugetele de cheltuilei si chiar au sugerat un plan de cheltuieli, care este de natura sa arate in final, angajatilor McDonald’s, cum sa isi cheltuie banii eficient. Rusinea rusinilor o gasiti pe acest site http://www.practicalmoneyskills.com/mcdonalds/documents/McD_Journal2.pdf Site-ul “McDonald’s Budget”, este un model de buget tragic si de risul lumii, prin faptul ca nu este realist, chiar in conditiile unor venituri mizerabile asa cum primesc cei de la McDonald si in situatia care sint alte milioane de americani. In prumul rind, acest buget dupa care calculeaza cele doua companii ale rusinii mondiale, Visa si McDonalds, prevede ca tinarul respectiv sa aiba doua locuri de munca. Asta ca sa vedeti cum isi bat joc de tineri, acredintind foarte simplu ideea, prin care chiar aceste doua companii de comedianti , recunosc ca faptul ca trebuie sa ai doua locuri de munca ca sa supravietuiesti. Presupunind ca amindoua locurile de munca platesc aceasi suma, un tinar ar trebui sa lucreze peste 80 de ore pe saptamina. Ca sa vedeti ce referinta de calcul pot lua acesti circari capitalisti si spre ce dezastru economic, social si de sanatate, duc ei tinerii pentru a-si umple buzunarele.

Ei vor un tineret extenuat si la indemina acestor mari corporatii intreaga zi, pentru ca aceste corporatii sa-i faca educatia dorita si sa ii transforme pe tineri in roboti consumatori.

In SUA, peste 47% dintre amercani au un venit de sub 25.000 de dolari pe an, inainte de a fi aplicate taxele. Asta fara a avea al doilea loc de munca. Poate fi operational acest buget al rusinii oferit de McDonald’s si Visa ?

Dupa cum vedeti din tabel, aceste corporatii ale rusinii, nu includ mincarea ca fiind o cheltuiala lunara, deci tinerii americani ar trebui sa faca foamea toata luna pentru a produce in avantajul lui McDonald’s sau a imprumuta bani pentru a umple buzunarele lui Visa.

In acest buget oferit pe site, nu vedem nicaieri cheltuieli cu benzina pentru a veni la lucru sau bilete de transport, cel putin, deci tinerii trebuie sa se bazeze pe biciclete sau sa ii duca cineva la munca.

In acest buget “exemplar”, oferit de aceste companii de mastodonti capitalisti, nu este inclusa cheltuiala cu procurarea de haine, deci tinerii ar trebui sa mearga la Armata Salvarii sau sa se imbrace cu hainele parintilor pentru a merge la lucru.

In plus, nu sint prevazute sume pentru plata apei de baut si de spalat, nu sint prevazute fonduri pentru eventuala crestere a copilului si nici pentru a economisii citiva dolari pentru situatii neprevazute. Dar probabil, daca un tinar lucreaza peste 80 de ore pe saptamina, nu va mai avea timp sa se spele si nici sa bea apa si cu siguranta va muri la locul de munca si nu va avea nevoie nici de economii.

In acest plan, cele doua corporatii propagandiste ale minciunii capitaliste, ne arata ca trebuiesc alocati 20 de dolari pentru asigurarea de sanatate? De unde poate cineva gasii un asemenea plan de asigurare, pentru ca mi-as face si eu unul?

Washington Post, arata ca o persoana care are un venit de sub 17.000$ pe an in California, va putea sa primeasca o asigurare bazala de sanatate, fara sa plateasca nimic, dar daca depaseste 24.000$ pe an, va trebui sa plateasca peste 120 $/luna. Deci cum a-ti facut, dragi “prieteni” de la Visa si McDonald’s calculele? De unde a-ti venit cu cifrele astea?

Indiferent cit este de tinar angajatul, nu poate merge sub acest barem de asigurare de sanatate, pe luna. Pot angajatii cu acest salariu de 2.000 de dolari pe luna, sa plateasca aceasta asigurare de sanatate dupa doua locuri de munca? Este 100% imposibil si in felul asta , peste 58 de milioane de americani, nu au nici o asigurare de sanatate si sint terminati cind vor apela la un spital.

In acest buget oferit de McDonald’s si Visa, nu se ia in calcul plata caldurii, fara sa discutam de aer conditionat. Sefii acestor companii spera ca angajatii sa doarma in frig sau sa nu mai plece de la munca. O noua versiune de “buget”, aloca 50$/luna pentru caldura. Poate ei discuta de lucratorii din Florida!

Dar deviza site-ului este o rusine fara limite si arata cum doua companii capitaliste de top , isi pot bate joc la nesfirsit de angajati :”You can have almost anything you want as long as you plan ahead and save for it”. Ce se mai poate spune despre aceasta bataie de joc tipic capitalista?

In acest moment unul din patru americani lucreaza pe un venit de sub zece dolari pe ora……

Poate ca nu ne dorim asa ceva. Dar este vorba daca ne dorim sistemul capitalist, pentru ca el permite aceasta bataie de joc.

 

Adrian Cosereanu

Sursa:

http://www.alternativaromaniei.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1122:rusinea-rusinilor-pentru-sistemul-capitalist-si-sua-in-particular-pentru-modul-tragic-cum-invata-tinerii-sa-se-incadreze-cu-cheltuilele-in-mcdonald-budget-tragic-dar-real-&catid=1:latest-news&Itemid=50

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s