Căderea îngerilor

Căderea îngerilor, de o tragedie neînchipuită, a fost comentată de mulţi părinţi şi teologi creştini. Influentaţi de creştinism, mahomedanii mărturisesc despre existenţa îngerilor răi, dar teologia islamică nu se ocupă prea mult de căderea lor şi nici de faptele lor îndreptate împotriva lui Dumnezeu şi a oamenilor.

Câţiva teologi liberali au ajuns chiar să nege existenţa îngerilor răi, ateii neagă existenţa lor de asemenea, iar unii filosofi şi aderenţii religiei sataniste vorbesc de Lucifer despre unalter Deus, care a fost învins temporar de Creator şi alungat pe nedrept din Rai. O privire creştină asupra căderii îngerilor se impune a fi prezentată mai ales în zilele noastre, când au aparut primele comunităţi satanice, care se închină lui Lucifer.

Învăţătura creştină despre îngerii răi este următoarea, în concepţia Părinţilor Bisericii: la început au fost creaţi drept îngeri buni, dar apoi s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, conduşi de către Lucifer, mai-marele cetei căzute.Toţi Sfinţii Părinţi consideră mândria cauza alungării îngerilor răi din cer, dorinţa lor de a fi asemenea cu Dumnezeu, dar prin uzurpare şi nu prin comuniunea cu Creatorul lor. O parte din Sfinţii Părinţi arată că diavolii s-a umplut de invidie faţă de omul care urma să fie creat. )

După cădere, au luptat tot timpul să distrugă creaţia divină, să o pervertească şi să o întoarcă împotriva Ziditorului ei. Părintele bisericesc Ioan din Damasc este de părere că demonii, împotrivindu-se lui Dumnezeu, Creatorul Lumii, au fost aruncaţi  în întuneric. Ei nu au stăpânire, nici putere asupra cuiva, decât dacă le îngăduie Dumnezeu. Se pot schimba şi pot lua diferite forme, după fantezia lor întunecată:

”Toată răutatea şi patimile necurate au fost născocite de ei… Ceea ce este moartea pentru oameni, aceea este căderea pentru îngeri. După cădere, ei nu mai au posibilitatea pocăinţei, după cum nu o au nici oamenii  după moarte”. )

Autorii patristici sunt de acord că Lucifer era cel mai frumos dintre îngeri, era cel mai înzestrat spiritual, avea cele mai multe daruri, fiind căpetenie peste ceilalţi îngeri. În marea lui bogăţie spirituală, Lucifer a început să se gândeasca că el este totul prin el însuşi, a început să aibă o sete nesfârşită de putere şi de mărire. Părintele Dumitru Stăniloae afirmă că Lucifer credea că va ajunge la fel cu Dumnezeu printr-o evoluţie de sine stătătoare, credea că el va fi deasupra tuturor:

“Cu atât mai mare a fost ispita pentru el, cu cât n-a avut un trup care să-l marginească,  care să-i arate neputinţele… Satan a spus: eu sunt totul…” ) .

Dumnezeu nu i-a impus lui Lucifer cinstirea Sa, ci l-a lăsat liber. Lucifer nu era născut, era creat de Dumnezeu, s-a pomenit deodata că există, că este. S-a văzut bogat în daruri, puternic, fără trup, doar cu o uşoară corporalitate spaţială şi astfel a început să-l roadă gândul mândriei, setea de autoîndumnezeire. Rămânând totuşi dependent de Dumnezeu, Lucifer dobândeşte prin cădere o ură faţă de creaţia divină, o frenezie a distrugerii, o sete după neantul din care a fost creat.

Înainte de a deveni stăpânitorul temporar al lumii pământeşti, unde a fost alungat, Satan era numit Lucifer, adică purtător de lumină. În ciuda căderii, este mai apropiat de Dumnezeu decât de oameni, fiind nemuritor, are în continuare atributele lumii angelice, dar nu pe toate, o parte dintre ele nemaifiindu-i accesibile după cădere. Preocupat de propria perfecţiune şi frumuseţe,  Lucifer a îndrăgit-o prea mult şi a uitat de cinstea pe care I-o datora lui Dumnezeu. A refuzat să privească dincolo de perfecţiunea angelică, a rămas să-şi fie suficient lui însuşi. Păcatul său este iubirea totală şi exclusivă de sine ).

Proorocul Isaia exprimă foarte clar drama celui căzut pentru veşnicie:

 “Cum ai căzut tu din ceruri,  Lucifer,  fecior al dimineţii ! Cum ai fost aruncat la pământ, tu, biruitor de neamuri ! Tu care ziceai în cugetul tău: << Ridica-mă-voi în ceruri şi mai presus de stelele Dumnezeului celui Puternic voi aşeza jilţul meu ! În muntele cel sfânt voi pune lăcaşul meu,  în fundurile laturii celei de miazănoapte.Sui-mă-voi deasupra norilor şi asemenea cu Cel Preaînalt voi fi >>.Şi acum tu te pogori în iad,  în cele mai de jos ale adâncului” (Isaia 14,12-15).

Puterea demonilor este însă infinit inferioară celei divine, şi chiar celei a Sfinţilor Îngeri care nu au căzut în neascultare. Mântuitorul nostru Iisus Hristos spune despre Lucifer :”L-am văzut pe Satan căzând ca un fulger din cer” (Luca 10,18).  Hristos ne descoperă astfel ceea ce s-a petrecut atunci, înainte de crearea lumii. Apostolul şi Evanghelistul Ioan, scrie despre căderea îngerilor în Apocalipsă, unde este descris chiar un război între Lucifer şi ceata lui şi Sfântul Arhanghel Mihail şi Îngerii rămaşi fideli şi credincioşi lui Dumnezeu:

”Şi s-a făcut război în cer: Mihail şi Îngerii lui au pornit război cu balaurul. Şi se războia şi balaurul şi îngerii lui, şi n-a izbutit el ,nici nu s-a mai găsit pentru ei loc în cer. Şi a fost aruncat balaurul cel mare, şarpele cel de demult, care se cheamă diavol şi satana, cel ce înşeală  toată lumea, a fost aruncat pe pământ şi îngerii lui au fost aruncaţi cu el” (Apocalipsa 12,7-10).

Căderea demonilor le-a produs acestora o furie nemărginită. Sunt conştienţi că şi-au pierdut mântuirea şi că vor fi pedepsiţi pentru vecie; ştiu că puterea lor este limitată în timp şi lucrarea lor de a înşela pe oameni va înceta, la un moment dat. Istoria căderii diavolilor este într-adevăr dramatică, gândindu-ne că ei nu mai au posibilitatea mântuirii. Sfântul Proroc Iezechiel se referă astfel la Lucifer:

“Tu erai pecetea desăvârşirii, deplinătatea înţelepciunii şi cununa frumuseţii. Tu te aflai în Eden, în grădina lui Dumnezeu; hainele tale erau împodobite cu tot felul de pietre scumpe…Tu erai heruvimul pus ca să ocroteşti; te aşezasem pe muntele cel sfânt al lui Dumnezeu şi umblai prin mijlocul pietrelor celor de foc. Fost-ai fără prihană în căile tale din ziua facerii tale şi până s-a încuibat în tine nelegiuirea…Lăuntrul tău s-a umplut de nedreptate şi ai păcătuit şi Eu te-am izgonit pe tine, heruvim ocrotitor, din pietrele cele scânteietoare şi te-am aruncat din muntele lui Dumnezeu, ca pe un necurat. Din pricina frumuseţii tale s-a îngâmfat inima ta şi pentru trufia ta ţi-ai pierdut înţelepciunea. De aceea te-am aruncat la pământ… ” (Iezechiel 28,12-17).

Descrierea proorocului Iezechiel este un tablou complet a ceea ce s-a întâmplat cu Lucifer şi de ce s-a produs căderea lui. Teologul Dumitru Stăniloae consideră că răul a devenit pentru diavoli o a doua natură. Mândria lor s-a transformat în ură împotriva lui Dumnezeu şi a oamenilor ).

Lupta permanentă împotriva oamenilor a devenit o necesitate pentru demoni, dorind să distrugă creaţia întreagă. Dumnezeu i-a lăsat pe demoni să existe şi după cădere, pentru a arăta setea de viaţă sădită în ei şi a demonstra neputinţa de a ajunge la desăvârşire în afara comuniunii cu  Creatorul ).

Aşa a intrat răul în lume, prin căderea lui Lucifer şi a cetei îngereşti care i s-a alăturat. După cădere demonii vor lupta să ispitească neamul omenesc din invidie. Marele mistic al secolului XIX din Rusia, Sfântul Serafim din Sarov îi descria astfel:

“Sunt dezgustători, împotrivirea lor conştientă faţă de harul dumnezeiesc, i-a prefăcut în soli ai întunericului şi ale grozăviilor de neînchipuit. Cel mai mic dintre ei ar putea să nimicească pământul, dacă harul dumnezeiesc n-ar face neputincioasă ura lor împotriva creaţiei lui Dumnezeu. Ei încearcă să distrugă făptura din interior, înclinând libertatea omenească spre rău” 7) .

Prima lor acţiune împotriva creaţiei divine va fi ispitirea Evei şi a lui Adam şi căderea primilor oameni din starea de har.http://mariustepelea.wblog.ro/ via deveghepatriei

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

43 de răspunsuri la Căderea îngerilor

 1. Ana O. zice:

  Ca in Silmarillion, de J. R. R. Tolkien.

 2. Rozalia Pop zice:

  Ops , se petrec lucruri ciudate prin blogosfera. Razboi Intru Cuvant au sters toate articolele de demascare a lui saccsiv in timp ce deveghepatriei au dezgropat iarasi securea razboiului cu saccsiv. Roncea si Bataiosu, fosti antisaccsivi, au innebunit cu „profetiile” pr.Justin mergand pe linia paranoica a lui saccsiv. Dar in acelasi timp Roncea si monahul Filoteu ataca subtil in saccsiv. Pina si televiziunile (Prima Tv sau Antenele) care stim cui sunt aservite, prezinta „profetia” parintelui Justin cea cu 12 luni de libertate. Ceva este putred, taberele se rotesc, se ataca, se tradeaza si au loc dezertari si relocari de la o tabara la cealalta. Parerea mea este ca toata media + blogosfera care ne vrea „mantuiti” pe internet sunt mina in mina si nu fac decat sa joace roluri de teatru in fata noastra. Cand sunt victime cand sunt atacatori, cand aparatori ai ortodoxiei. Nu mai cred nici in ruptul capului in bunavointa vreuneia dintre aceste entitati dubioase si cinice. De un lucru sunt sigura : trebuie sa merg pe calea lui Hristos, sa-mi fac datoria de crestina, cu fapte bune si sa tin de biserica si de Taine, atit cat le mai avem cu noi.
  M-am scarbit de toti actorii acestia plini de „ravna” care vor sa ne lumineze.

 3. Rozalia Pop zice:

  Cititi comentariile de la acest articol :
  http://marianbataiosu.wordpress.com/2013/07/14/oculta-a-rezervat-un-loc-important-romaniei-in-statul-global-antihristic/
  Bataiosu s-a dus de tot cu capul. Sau poate ca era dus demult dar acum mi-am dat eu seama. Cititi si voi ce sminteala e in stare sa spuna intr-un comentariu :
  „………………….Cum sa fie sfantul in iad, cand el este asemeni lui Dumnezeu? ”
  Deci parintele Justin Parvu , dupa ce a fost facut sfant de oameni, dupa ce a lasat si profetii exacte, acum a ajuns si asemeni lui Dumnezeu !!!!!!!!!!!!
  Sunt scarbita peste masura si uite ca acum inteleg de ce mi-a zis marinarita crina sa incetez definitiv sa mai citesc spurcaciunile „fratilor” virtuali.
  Ma gandesc impreuna cu sotul meu sa apuc drumul strainatatii. Am inceput sa ma simt tot mai straina intr-o tara de smintiti si nebuni. Si nu stiu ce se va alege de tara aceasta. Poate ca bataiosu stie el ce stie cu alegerea Romaniei ca „centrul spiritual” al nebunilor.

  • Dahlia zice:

   Rozalia,
   lucrurile ies incet incet la lumina. Aveau dreptate marinaritele ca Dumnezeu nu se lasa batjocorit.
   Vieru va fi in curand deconspirat. Daca anul trecut cand l-au arestat, lumea n-a prea inteles nimic si s-a lasat manipulata in continuare, evenimentele ce vor urma vor face in sfarsit lumina.
   Linkul pe care l-ai dat are si ceva bun in el : pe bara din dreapta sunt niste „reclame” la cele doua siteuri number one din blogosfera ortodoxa. Eu simteam de mult timp ca nu e in ordine nici cu razboi intru cuvant. Si pe buna dreptate. Trebuie sa fii cacanar, ca dupa ce ai analizat fenomenul saccsiv in doua articole, sa le stergi urma definitiv sperand ca unii daca vor observa , oricum n-o sa le ceara nimeni socoteala. PAi problema este ca daca au gresit in analiza lor, corect ar fi fost sa isi ceara iertare si sa arate ce au gresit. Dar nu sa ne considere prosti. Asta este dovada ca toti sunt dirijati din umbra. Imi e atat de greata si de Razboi intru cuvant si de saccsiv si de gardu de fier si de toti postacii lor, incat mai e un pic si vomit.
   Dar nu as pleca din cauza asta din tara. Daca inchid calculatorul ei nu mai exista 🙂 🙂 🙂
   E tare faina faza! Si mai am doar doua zile de acces la net, m-am gandit sa ma distrez un pic pe seama lui g-man . Se pare ca si-a gasit nashul. De data asta l-a infruntat comentatorul george si nici nu a ajuns la spam:). Dar l-a enervat bine de tot, ca l-a facut pe g-man sa posteze patru comentarii idioate intre 15;43 si 16: 32 – ora la care se incheie si programul lui Astfel ca ultima ora la sevici si-a petrecut-o dand replici usturatoare . . G-man e obsedat de „cei de pe bloc”. crede ca pe el nu poate sa-l contrazica altcineva, are cosmaruri noaptea cu ” blocul”. Este marcat. Acum cica vrea sa ia o pauza de la comentat. Pacat ca G-man ia pauza tocmai acum, mi-ar fi placut sa ma mai distrez o zi inainte sa ii fac sa dispara definitiv :))))))

   Draga Rozalia,
   nu are rost sa te mai consumi, situatia e hilara. serios! Stii, ma intrebam intr-o zi, am citit la niste articole mai vechi, un dialog intre tine si Raluca. Urma sa va intalniti la Nicula. V-ati cunoscut? Stii cumva de ce nu mai scrie? Nu ca mi-ar lipsi, dar eram curioasa daca dintr-o stare de hipnoza grea cum a fost a ei , te mai poti trezi. Sper sa nu supar pe nimeni cu remarcile astea.

   P.S : si mie o sa-mi lipseasca marinarii.

  • Dahlia zice:

   pt Marian Bataiosu respectele mele. Chiar daca e dus cu capul, poate sa scrie ce doreste atata vreme cat nu manipuleaza ca amicii de la razboi si saccsiv. Da, bravo lui ca nu e anonim. Asta spune multe.

  • bătăiosu zice:

   Rozalia Pop,

   Daca nu ai citit niciodata Biblia si pe Sfintii Parinti, abtine-te de la comentarii rautacioase! Daca Insusi Dumnezeu l-a facut pe om dupa chipul si Asemanarea lui, iar dupa cadere i-a poruncit sa fie Sfant asa cum este El, cum indraznesti tu si afirmi ca eu sunt „dus cu capul”? Cand Iisus Hristos i-a numit prieteni si frati pe ucenicii Sai, si i-a luat cu El sa Imparatia Lui, cum ai tu tupeul sa negi realitatea? Nu oamenii l-au facut Sfant pe Parintele Iustin Parvu, ci dragostea lui pentru oameni si Dumnezeu, asa cum nu o sa ai tu niciodata, l-au indumnezeit, si asta o stiu toti marii nostri duhovnici care l-au cunoscut. Ca tu nu ai nimic in comun cu trairea crestina, asta e o Realitate care ar trebui sa te ingrijoreze. Poti sa imigrezi unde vrei, dar nu poti fugi de tine insuti. Daca ai avea curaj sa te uiti in sufletul tau ai vedea ca esti oglinta tocmai a acestei lumi „smintite si nebune”. Bine a zis Sfantul ca la sfarsitul veacurilor lumea va innebuni, si cine nu va fi ca ea, acelauia i se va spune ca el e nebun. Ia aminte la tine insuti, ca te afli pe langa Calea cea stramta si dreapta. Sanatate!

   • student zice:

    @Marian Bataiosu
    De acord cu Dahlia si Rozalia, nota 10 pentru ca nu esti un anonim cum au ales sa posteze domnii puscariabili. Dar la ceea ce ai scris in privinta pr Iustin, las-o moale ca macane. Esti bun la politichie si retorica dar cu trairea ortodoxa de care zici, las-o moale ca si tu esti deficitar. Acolo ai scris o mare prostie cu parintele Iustin asemeni lui Dumnezeu.Tu nici macar nu ai habar cat de mult rau faci tu si toti cei ca tine care spun ca parintele e asemeni lui Dumnezeu sau cand aruncati profetii si texte scornite pe umerii sai. Cu acest comentariu ai incercat s-o mai dregi cumva si ai facut o varza cu bulion. Citeste din Paterice.

   • bătăiosu zice:

    student,

    La ce esti facultate esti tu student, cumva la Spiru Haret, si cati anisori ai mata? Tu stii ce e aia traire duhovniceasca? Cand ai capatat-o, cand te uitai la Capatos la emisiune? Acolo, baietas, nu era despre Parintele Iustin Parvu, ci despre sfinti in general. Si daca nu stii ce e sfantul, pune mana pe o carte de dogmatica, si pe una de logica, ca esti deficitar si la capitolul asta. Daca sfantul este dumnezeu dupa har, cu cine e asemeni el, cumva cu satana? Citeste tu, mai copilas, ca pe vremea cand eu citeam Patericul egiptean, mata faceai la olita. I-ai pus cumva Parintelui Iustin microfon in camera de stii atat de bine ce e scornit si ce nu pe seama sa? Si o observatie: crestinul are bun simt si respect, mata ai doar impertinenta. Vai de tara asta cu asemenea tineret debusolat si arogant. Intai invatati sa fiti plecati, si apoi ridicati capul din pamant, crestinilor!

   • Dahlia zice:

    Asa am inteles si eu ca vorbea despre sfinti. Si este adevarat. Sfintii sunt oamenii care au devenit asemeni lui Dumnezeu. Atentie: asemeni nu inseamna identici.
    Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa redevenim cu totii asemenea Lui. De fapt, El asa ne-a creat.

   • bătăiosu zice:

    Bineinteles ca asemenea lui Dumnezeu, nu inseamna nici identic cu Dumnezeu, nici mai presus de Dumnezeu. Asta e porunca: Fiti Sfinti precum eu sunt Sfant. Fiti Desavarsiti, precum eu sunt Desavarsit.

 4. Dahlia zice:

  http://bataiosu2013.wordpress.com/2013/05/30/despre-politrucul-elitist-ionut-butoi-alias-ionut-b-alias-ionut-bucur-alias-ioan-bucur-alias-ionut-unul-dintre-administratorii-blogului-razbointrucuvant/

  foarte buna analiza, Respectul meu pt acest Marian Bataiosu care nu scrie la adapostul anonimatului ca ceilalti sobolani saccsiv sau razboi intru cuvant. Sho bo lani.
  Ca o fi dus cu capul, Dumnezeu stie, oricum, nu e un pericol public ca cei amintiti mai sus.

 5. Pingback: Oculta a rezervat un loc important Romaniei in Statul global antihristic | Blogul lui Marian Bataiosu

 6. un roman zice:

  dara rozalia daca vrei sa imigrezi gandeste -te ce se va intampla cu occidentul tau cel iubit va fi distrus aprope de bombele nucleare rusesti in ww3 sper sa nu te prinda vremea pe acolo

  • student zice:

   @ Gil
   Si tu daca o sa ramai in Romania, vei fi ocolit de bombele nucleare rusesti ? :)) Pamantul acesta cu tot ce este pe el, este creat de Dumnezeu . Omul care il are pe Dumnezeu in sufletul lui, oriunde ar merge in lumea asta se simte ca acasa. Pe omul credincios il apara Domnul fie in Romania, China sau Africa. Tu esti baiat destept, pui increderea ta in locul unde traiesti nu in Dumnezeu. Ca parca locul te mantuieste.
   Eu cred ca blogurile saccsiv, apologeticum, gardudefier si care or mai fi, sunt bloguri create de stilisti, sectanti si atei pentru stilisti, sectanti si atei si pt prostirea ortodocsilor. Daca stau bine si citesc cu atentie comentariile idioate , aceste bloguri sunt intesate de stilisti, atei, sectanti si analfabeti, mosi pensionari si impotenti (asa cum ei se descriu), femei dezamagite si paranoice, puscariasi si excroci, oameni dereglati psihic care se cred alesi si se fac invatatori altora (cum a facut descreieratul ala din Iasi care se credea ales si a vrut sa arunce in aer o cladire). E grav ce se intampla pe acolo si in general prin Romanica noastra.

 7. Rozalia Pop zice:

  Bataiosu
  Pe mine ma intrebi daca am citit Biblia sau sfintii Parinti ? eu iti spun ca tu daca ai citit-o, n-ai inteles nimic daca ai ajuns sa afirmi niste traznai de care si paganii ar rade. Sunt de acord cu Dhalia, este de apreciat faptul ca postezi asumandu-ti identitatea si responsabilitatea celor spuse. Pentru acest lucru, jos palaria pentru tine si gerica. Foarte putini blogeri isi asuma responsabilitatea. Dar de aici pina la a sustine ca parintele Iustin este asemeni lui Dumnezeu, mi se face parul maciuca. Doamne fereste, cum poti sa spui asa ceva ? Mai mult, vi si argumentezi cu citate interpretate de tine anapoda cum ca Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea Sa, ca Hristos i-a numit pe ucenici si pe cei care-L urmeaza, Prietenii Sai . Eu pot sa zic chiar mai mult decat tine : Hristos ne-a spus ca vom avea si Partasie cu El in Imparatia Cerurilor. Da, Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea Sa, dar nu ne-a facut ASEMENEA LUI. Hristos i-a numit pe apostoli si pe sfinti prietenii Lui dar nici unul dintre oameni, indiferent cine ar fi, nu este ASEMENI Lui. Vom avea partasie cu Hristos (cei mantuiti) dar niciun om nascut din femeie nu va fi ASEMENI LUI DUMNEZEU. Daca spui despre cineva ca este asemeni lui Dumnezeu, atunci omul ala poate sa faca si ce face Dumnezeu. Noi nu suntem Creatori la fel ca Dumnezeu. Noi suntem creati si deci ingaduiti de El. Doar Lucifer s-a considerat asemeni lui Dumnezeu si a cazut in dizgratia divina.
  Ps : Bataiosu, tu esti sigur ca ai citit Biblia ortodoxa ? eu nu prea cred.

 8. Rozalia Pop zice:

  Bataiosu Marian
  Vezi ca pe linga Lucifer care s-a considerat asemeni lui Dumnezeu cazand dintre ingeri, mai avem un caz cunoscut al unuia care se credea fiul lui Dumnezeu (asemeni lui Hristos), dupa cum scria in cartea lui. Este vorba despre saccsiv. Tu il critici in termeni foarte duri desi in gandire si afirmatii semeni mult cu el. Daca spui ca parintele Iustin sau oamenii in general pot fi ca Dumnezeu, nu esti mai departe de saccsiv care afirma odata ca el este fiul lui Dumnezeu. Desigur, toti suntem fiii lui Dumnezeu ca si creaturi ale Sale dar nici un om nu este fiu al lui Dumnezeu asemeni lui Iisus Hristos care tot Dumnezeu este.
  La tine probabil ca se poate , dar dupa care biblie numai tu sti.

 9. Dahlia zice:

  ” Sa facem Om dupa chipul si asemanarea Noastra”
  „asemanarea” oare ce altceva poate sa insemne decat ” asemeni” ? Iertati-ma, poate gresesc eu din punct de vedere lingvistic. Dar fiind vb de cuvinte din aceeasi familie nu pot sa aiba decat acelasi sens.

  • Marian exNorvegia zice:

   @Dahlia si ceilalti comentatori
   Subiectul de discutie este foarte delicat. Nu as vrea sa va certati pentru ca , din cate am inteles, sunteti comentatori foarte buni pe aici. Pe tine te stiu mai demult si nu ma indoiesc de calitatea si bunele tale intentii.
   Problema se pune in felul urmator : ce intelegem prin a fi asemeni lui Dumnezeu. Din care punct de vedere putem fi asemeni lui Dumnezeu. Citatul dat de tine din „Facerea” este oarecum irelevant fata de subiectul in discutie. Asa este, Dumnezeu a zis „Sa facem om dupa Chipul si asemanarea Noastra” . Altfel spus, toti oamenii, absolut toti suntem creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu (nu identici, corect). Deci din punct de vedere existential, toti oamenii au fost astfel creati, fara deosebire. Natura chipului nostru sufletesc dar si carnal, este asemenea lui Dumnezeu. Astfel privind lucrurile, toti suntem nascuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Din acest punct de vedere, putem spune ca toti suntem asemenea lui Dumnezeu (ca si creatie a Lui), nu numai sfintii sau parintele Iustin.
   Dar in discutia voastra , sunt mai mult ca sigur ca este vorba despre asemanarea cu Dumnezeu din punct de vedere duhovnicesc si prin prisma virtutilor care ne pot face prietenii lui Dumnezeu, asemeni cu El.
   Plecand de la aceasta idee, poate cineva spune ca este asemenea lui Dumnezeu ? Daca voi credeti ca este relativ usor sa consideram pe cineva asemenea lui Dumnezeu, puteti spune voi insiva despre voi ca sunteti asemenea lui Dumnezeu ? poti spune tu Dahlia despre tine acest lucru ? sau Bataiosu ori altcineva ? dar sa spunem despre un semen de-al nostru acest lucru, in conditiile in care noi nu suntem siguri de mantuirea noastra, dar sa ne punem chezasi pentru alte persoane carora nu le cunoastem multe aspecte din viata.
   Cred ca la aspectul duhovnicesc al asemanarii cu Dumnezeu va referiti dar nefiind siguri ca ati spus un adevar, apelati la putina ipocrizie aducand alte argumente care merg pe linga subiect. Nu va suparati pe mine, incerc sa transez problema.
   Fiind vorba de persoana parintelui Iustin , este clar ca la aspectul duhivnicesc faceti referire. Si aici Rozalia are dreptate, in primul rand nu suntem siguri nici pe departe ca parintele este un mare sfant, chiar daca multi dintre noi avem evlavie la dansul. Saccsivienii si cei asemenea lor s-au grabit sa-l declare sfant la fel cum catolicii polonezi cereau ca papa Ioan Paul al 2-lea sa fie facut sfant imediat. Cei care cunosc temeinic Sfinta Traditie , Patericele, dogmatica ortodoxa si Sfintele Canoane se tem si se feresc sa afirme asa ceva, nu pentru ca nu au evlavie la un om ci din inteleapta FRICA DE DUMNEZEU. Din oameni, numai Dumnezeu face sfinti si trebuie sa treaca timp ca sa ni se arate. Fumigenele cu izvorarea de mir sau dracul care a zis prin femeia aceea ca parintele e sfant, seamana la indigo , cu manipularile lui Danion Vasile cand a sustinut ca la o adunare stilista a izvorat mir din moastele unor sfinti ai inchisorilor.
   Sa spunem despre parintele ca este asemeni lui Dumnezeu, este intradevar o aberatie. Putem spune cel mult si foarte frumos ca poate fi asemeni ingerilor, poate fi aemeni sfintilor (daca Dumnezeu l-o fi facut sfant), prieten al lui Hristos si este de ajuns. Dar nu asemeni lui Dumnezeu. Cei care cunoasteti temeinic patericele si vietile sfintilor, stiti cat de mult rau putem face celor adormiti afirmand despre ei ca sunt deja mari, deosebiti, sfinti, asemeni lui Dumnezeu. Sfintii din Paterice (adevarati sfinti) s-au smerit pina la moarte si se considerau pe ei insisi cei mai de jos oameni cu toate ca multi dintre ei traiau asemeni ingerilor si faceau minuni fiind in trup. Dupa adormirea lor, fratii si ucenicii lor, niciodata nu faceau greseala sa sara in sus strigand ca acela a ajuns sfant asemeni lui Dumnezeu. Se fereau de aceste lucruri cu mare frica pentru a nu periclita si a nu pune in pericol mantuirea sufletului parintelui lor iubit. Ci se rugau in tacere si speranta pentru sufletul lui . Din cauza pacatului mandriei. Din acest motiv, multi sfinti din Paterice lasau cu limba de moarte ca dupa moartea lor, ucenicii sa nu cumva sa-i ingroape cu onoruri si osanale, cu laude si slava, stiind ca doar smerenia si buna cuviinta ii va face cu adevarat sfinti. Unii chiar lasau ca dupa moartea lor, sa fie ingropati in pamanturi pustii, necunoscute. Totul pentru a-i feri de draceasca mandrie. In cartea Cele 24 vami ale Vazduhului, scrie atit de clar cat de mult rau fac oamenii care isi ingroapa sau pomenesc pe cei adormiti slavindu-i si impopotonind mormintele lor cu lucruri desarte. Urcusul celor adormiti in drumul lor prin vamile vazduhului este pus intr-un real pericol de slava desarta adusa de oamenii ramasi in viata , acelui suflet.
   Cu parere de rau, insa Marian Bataiosu daca ar fi cunoscut realmente Patericele, vietile sfintilor, sfinta Traditie si Canoanele Bisericii Ortodoxe, asa cum ar dori sa se creada, nu ar fi facut o greseala atit de evidenta pentru un crestin ortodox practicant. Pina la urma este o chestiune de bun simt . Pe un adevarat crestin ortodox si chiar pe un om cu bun simt, parca il zgarie la auz cuvinte precum „parintele abia adormit este un sfant, sa ne rugam sfantului Iustin ( in loc de sa ne rugam pentru sufletul parintelui Iustin) sau parintele este asemeni lui Dumnezeu, parintele a profetit ca in 12 luni…”
   Mergand pe logica aceasta a minunistilor virtuali…….de ce nu pot spune si eu de exemplu ca parintele arhim. Arsenie Papacioc este sfant ? dar de ce nu au spus ei acelasi lucru si despre dansul ? pentru ca o fi parintele Iustin mai cu viata sfanta decat parintele Arsenie ? Ei as……. ! si parintele Bartolomeu Anania a fost un bun si mare duhovnic al Romaniei. De ce nu l-au facut sfant si pe dansul ? mai mult…..oricare dintre preotii nostrii duhovnici de pe la tara si orase care isi vad de pastorirea turmei lor si de mantuirea oamenilor, se sting si ei din viata. De ce nu se spune si despre acestia ca sunt sfinti ? Eu nu stiu cate de mult rau i-au facut unii parintelui Iustin pe cand era in viata paminteasca punind in carca dansului cuvantari niciodata spuse ori taind fraze din cuvantarile sale care nu conveneau. De existenta unor asemenea mizerii stiu si eu. Dar sunt sigur insa ca toata slava aceasta menita sa sminteasca pe multi, ii fac mult rau parintelui in drumul sau catre Hristosul nostru la care trebuie sa ajunga neprihanit si de unde mai apoi ar trebui sa se roage ca un SFANT pentru noi cei ramasi aici. Cam asa vad eu lucrurile. Cel putin la ora aceasta foarte tarzie si totusi foarte zgomotoasa :))
   (Marian exNorvegia…….marinar :)) )

   • Dahlia zice:

    Marian,
    bine te-am gasit! ma bucur c-am prins asa o adiere wireless si-am intrat un pic.
    Ma bucur ca esti bine si neavand prea mult timp o sa trec direct la subiect:
    – Despre sfinti : cred cu tarie ca sfintii sunt acele persoane care au ajuns asemeni lui Dumnezeu ( adica avand anumite virtuti, ei se aseamana lui Dumnezeu). Poate ca Marian B.nu a ales exprimarea cea mai potrivita, si de aici neintelegerea. Cred ca si el, asa cum si eu prin „asemenea” inteleg ” asemanator” . Adica sfantul tinde sa semene lui Dumnezeu prin virtutile sale.
    -Da. Pot sa afirm ca au fost oameni asemeni lui Dumnezeu . Si o sa dau un singur exemplu : Maica Domnului.
    – Nu, nicidecum nu m-as gandi sa afirm despre mine ca am ajuns asemeni lui Dumnezeu, constienta find de pacatele mele cele multe si fiind extrem de nemultumita de mine.
    – Despre pr Iustin sau altiI parinti adormiti de curand, nu ma pronunt. Din pacate, sau din fericire, evlavia mea la Pr Iustin este inexistenta, nu am avut ocazia sa ne intalnim, asa ca pe mine ma lasa rece manipularea in sensul sfintenie cuviosiei sale. Am mai spus ca ma irita calitatea de ” duhovnicul neamului” care i s-a atribuit precum si altele, dar, in fine..
    Sper ca am lamurit cat de cat. Nu neg ca s-ar putea sa gresesc, dar eu nu am gasit in exprimarea lui Bataiosu o greseala atat de grava. O sa vb si cu duhovnicul.
    In general nu prea imi place sa despic firul in patru. Am ramas cu sechele de pe siteul ala plin de teologi toba de carte. ma iertati.
    Va pup si numai bine.
    P.S.
    Marian, iti multumesc pentru grija, sa stii ca Dumnezeu e bun si milostiv si a avut grija de mine, si de ce-a fost mai rau m-a pazit. Viata e grea, dar e frumoasa si uneori sunt chiar fericita chiar asa singura.
    Iti doresc si tie tot ce e mai frumos si cel mai important : sa fim placuti Domnului si sa facem Voia LUI.

  • Marian exNorvegia zice:

   Va rog mult sa ma iertati , am intrat aici asa ca un tembel, fara sa dau buna seara si fara sa-i salut pe comentatori . Am scris un comentariu foarte lung, gasind cu chiu cu vai putin timp liber ca sa-mi arunc si eu ochii pe cateva articole si bloguri. Intentia era doar aceea de a citi si a ma mai minuna de „binefacerile” blogosferei dar m-a atras delicatetea subiectului discutat de voi si deci nu am ratat ocazia. In plus, exista un politai :)) care daca ma vede ceea ce fac, ma arunca din mansarda cu tot cu laptop. Asa incat, am profitat la maxim de retragerea mea in mansarda, fugind pret de cateva minute de toata agitatia si freamatul orelor de seara de la malul marii. Dar , sincer sa va spun, prefer aceasta agitatie pestrita decat zbuciumul sifilitic al internetului si al blogosferelor.
   Asadar……salutare tuturor, inclusiv administratorului acestui blog. Pe marinari i-am salutat deja zilele trecute.
   Dahlia…..ce mai faci draga fata ? sper ca iti merge mai bine ca altadata . Te rog sa-mi asculti sfatul daca vrei : cauta si nu te mai intoarce in trecut sub nici o forma. Trage linie si priveste tot inainte spre orizonturi cu incredere. Iti spun aceasta din proprie experienta :)).
   Rozalia…..iti multumesc pentru gandurile frumoase. Am ramas totusi surprins de intoarcerea ta la 180 de grade, stiind ca altadata erai o saccsivista convinsa :)). Dar nu imi permit sa te judec sau sa te critic pentru acest fapt, pentru simplul motiv ca si eu am fost candva un saccsivist convins.
   O sa-l salut si pe saccsiv de aici……bine s-a reintors si Dumnezeu sa-l binecuvanteze si sa-l strajuiasca, cu puterea Sfintei Cruci , a Celui ce s-a rastignit pe Ea. Imparateasa Cerului si a pamintului, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria sa-l invredniceasca cercetarii sale si sa-i indrume pasii spre mantuire.
   In incheiere, ca sa le dau putin foc „crestinilor” antisemiti, reamintesc ca Preasfinta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria, a fost o evreica,nascuta din poporul Israel, la fel ca si sfintii Apostoli , la fel ca si cei mai mari prooroci si intelepti ai lumii. Si uite ca prin ea, printr-o evreica, a binevoit si a ales Dumnezeu sa se intrupeze . Deasemeni, reamintesc ca prin mijlocirile Ei ne vom mantui , prin rugaciunile Ei il vom vedea pe Dumnezeu si vom obtine mila Lui . Ea este Imparateasa Cerului si a Pamintului……Ea este mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii. Cine nu intra in gratiile Maicii Domnului, nu se va mantui niciodata. Nu numai ca este prima in ierarhia sfintilor, dar este mai slavita si mai marita chiar decat ingerii si Puterile Ceresti, acestea dandu-i slava neincetat. Cine isi arunca toate grijile si necazurile in purtarea de grija a Maicii Domnului, scapa de ele urgent. Cine sta de vorba launtric sau la rugaciune cu Maica Domnului, ca si cand ar vorbi si s-ar destainui propriei sale mame, este un mare si fericit om. Amin.

   • Rozalia Pop zice:

    @Marian exNorvegia
    Bine te-ai reintors. Vad ca ti-a priit vacanta in Croatia , pari mai proaspat ca oricand :)).
    Excelente comentariile pe care le-ai scris , nu pot fi atacate absolut deloc din nici un punct de vedere.
    Dhalia nu cred ca-ti va mai putea raspunde. Spunea ca se va deconecta de la internet si va lua o pauza mai lunga.
    Saptamina trecuta se spunea la stirile tv ca la Costinesti a fost o furtuna cu tornada. M-am gandit cateva secunde la tine si mi-am zis ca ati revenit acasa cu o viteza atit de mare incat ati starnit furtuni si tornade in urma motocicletelor voastre .
    Cantarea sfantului acoperamint al Maicii Domnului este ingereasca patrunzand pina in cele mai fine tesuturi ale sufletului .
    Ps: ma bucur ca tu ai inteles intoarcerea mea de la paranoia. Este firesc ca cineva care a trecut printr-o experienta similara asa cum s-a intimplat si cu tine, sa-i inteleaga si pe ceilalti.

 10. ed zice:

  Saccsiv se plange intr-un articol recent (Fiara din om) ca este atacat si presupun ca se refera la noi. Nu intelege si se intreaba de ce este atacat (o face pe prostul) si insinueaza ca pe viitor unii ca noi vom trece la fapte si vom prigoni secta lor ordinara. De fapt va fi tocmai invers, daca pe blogul lor esti facut ca la usa cortului , esti trecut imediat la spam si ti se aduc acuze false, ma gandesc ce va face aceasta secta intr-o situatie asemanatoare Siriei mai ales daca ar avea si foarte multi adepti, putere politica si administrativa.
  Cum dara sa nu-l critici si sa nu-ti faca scarba acest om cand scrie articole diversioniste asa ca acesta : http://saccsiv.wordpress.com/2013/07/19/sfintii-prooroci-ilie-si-enoh-vor-veni-inaintea-lui-antihrist-sau-in-timpul-lui-antihrist-ii-asteptam-intai-pe-ei-ca-sa-ne-trezim-sau-va-fi-deja-aproape-prea-tarziu/
  Voi ce credeti despre titlul acestui articol spurcat ca si autorul sau ? mai fratilor, cum sa pui o asemenea intrebare retorica si lipsita de orice urma de respect la adresa cititorilor ce se vor a fi ortodocsi . Este un afront la adresa tuturor crestinilor ortodocsi. El merge mult pe premiza ca foarte multi (sau toti) cititorii sai imbecilizati, nu au citit niciodata Biblia sau au citit doar franturi de pasaje. Si daca a plecat de la o asemenea presupunere, a facut un pas bine gandit in lucrarea lui satanica. El isi cunoaste bine cititorii, adeptii si are dreptate ca majoritatea habar nu au de Biblie sau de Sfinta Traditie ortodoxa. In acest fel , picura otrava si amagire in sufletele impietrite ale sectantilor lui care necitind niciodata Biblia vor lua de bune minciunile si smintelile spuse de saccsiv. In biblie, la Apocalipsa sfintului Ioan Teologul spune atit de limpede si pe intelesul tuturor cum va fi venirea celor 2 prooroci Ilie si Enoh. Ca vor veni in timpul domniei lui antihrist , de aceea vor si fi prigoniti si ucisi de acesta, altfel nu ar avea sens sa vina inainte. Mai fratilor, puneti mina si cititi sfintele Scripturi ca altfel veti fi inselati de aceste gunoaie cu misiunea lor de a face proorociri mincinoase.

  • Rozalia Pop zice:

   @ed
   Mi-am dat seama ca tu esti un observator foarte atent si nu-ti scapa nimic din ceea ce poate sminti si ucide sufletele. De acord cu tine, articolul despre venirea sfintilor Ilie si Enoh este un scuipat aruncat in obrazul tuturor crestinilor ortodocsi. Daca saccsiv isi pune intrebarea cand oare vor veni Ilie si Enoh, inainte de antihrist sau in timpul domniei lui antihrist, atunci inseamna ca ori el nu a citit niciodata Biblia dar ii place sa-si expuna imbecilitatea in public. Ori a citit-o, stie bine ce scrie acolo dar incearca (asa cum fac sectele) sa deturneze sensuri ori sa dea interpretari cu scopul inselarii sau chiar sa aduca modificari si sa adapteze citate biblice in scopuri mizerabile.
   Daca citim bine articolul lui, ne dam seama ca omul incearca sa induca ideea ca totusi sfintii Ilie si Enoh s-ar putea sa vina inaintea domniei lui antihrist (deci nu cum scrie in Biblie) si atunci ar fi posibil ca sfintii sa fie deja printre noi si sa ne avertizeze de cipuri. Nu ne ramine decat sa identificam unde se ascund sfintii Ilie si Enoh si sa-i urmam pe ei , corect,nu ? :))

   • student zice:

    @Rozalia
    Tie ti se pare haios si te gandesti ca poate saccsiv se crede un fel de sfant cu misiunea de a trezi omenirea privitor la cipuri. Sa nu ti se para, nebunul asta chiar se crede unul dintre cei doi prooroci (Ilie sau Enoh) se vede ca sufera de o forma rara de paranoia. Citeste ce-i scria un comentator lui saccsiv anul trecut pe blogul saccsiv :
    http://saccsiv.wordpress.com/2012/06/18/video-ips-teodosie-si-parintele-justin-la-primul-hram-al-manastirii-poarta-alba-sa-spijinim-financiar-construirea-acestei-manastiri/
    „ioan said, on iunie 19, 2012 at 10:38 am

    frate Iones – am citit un articol mai vechi despre sf. Ioan teologul (daca este viu) si comentariile. aveti dreptate amandoi si fratia ta si fratele saccsiv. cum se poate aceasta? cerceteaza aici este o taina. i-ti dau cateva indicii-aceia sunt cei doi maslini cele doua sfesnice de aur care stau inaintea Domnului-voi da putere celor doi martori ai mei sa propodovaiasca-copilul v-a veni in duhul si puterea lui Ilie-va zic voua Ilie a si venit dar nu l-au cunoscut-(continui in urmatorul)”
    „ioan said, on iunie 19, 2012 at 10:45 am

    frate Iones -tu trebuie sa proorocesti inca odata la neamuri si popoare si inparati. cerceteaza. vei fi mirat de ce vei descoperi. Doamne ajuta”.
    Deci unul „Iones” si cu saccsiv ar fi cei doi maslini numiti Ilie si Enoh trimisi sa ne avertizeze sa nu luam cipuri. Saccsiv la crezut pe descreieratul asta incat se crede unul din cei doi prooroci Ilie sau Enoh. Parca se leaga lucrurile cum spunea el ca ar fi fiul lui Dumnezeu sau cum il ridica nebunii in slavi ca el are misiune sfanta. Se leaga si cu articolul asta unde el isi pune intrebarea cand vor veni Ilie si Enoh inainte sau pe timpul antihristului si daca vor veni inainte de antihrist inseamna ca ei se afla printre noi si e posibil ca unul din ei sa fie saccsiv. Treaba asta e de domeniul spitalului Balaceanca.

 11. student zice:

  @ed, Rozalia
  Apocalipsa sfantului Ioan Teologul ne spune ca sfintii prooroci Ilie si Enoh vor veni in timpul domniei lui antihrist si vor vorbi cu putere avertizand lumea sa nu ia pecetea fiarei si sa nu i se inchine spurcaciunii. Atunci va considera Dumnezeu ca este momentul sa anunte oamenii . Si asta va fi dupa razboiul devastator, pentru supravietuitorii pamantului. Ei vor propovadui credinta ortodoxa poporului Israel . Dumnezeu va trimite pe cei 2 sfinti prooroci in special pentru poporul Israel si prin asta ne este dovedit ca Dumnezeu nu si-a uitat poporul Lui cel ales trimitand la ei doi dintre sfintii Lui cu putere multa. Dovada clara ca Dumnezeu iubeste mult pe evrei si nu-i lasa de izbeliste.
  Acum deocamdata nu cipurile ne despart de Dumnezeu si de mantuire ci pacatele noastre . Razboiul va secera mare parte din omenire pentru pacate grele si pina atunci Domnul ne da timp sa ne indreptam si spalam pacatele ca sa nu ne prinda moartea neimpacati cu Iisus Hristos. Abia la venirea antihristului cand va fi legiferata pecetea fiarei, pe oameni ii va desparti de Dumnezeu acceptarea semnului antihristic si inchinarea la antihrist. De asta Dumnezeu va trimite atunci pe cei doi prooroci ca sa avertizeze oamenii sa nu ia pecetea si sa-i intoarca pe evrei la credinta adevarata.

 12. student zice:

  @Marian exNorvegia
  M-a uns pe inima ultimul tau comentariu referitor la Maica Domnului. Cantarea postata de tine m-a facut sa ma rusinez si sa plang .
  Se ntampla ceva peste fire si peste puterea mea de intelegere ascultand cantarea sfantului acoperamant ca dupa ce am plans acum ma simt usurat . Parca abia acum am descoperit icoana Maicii Domnului din camera noastra de zi unde sta acolo de ani de zile.
  Mariane exnorvegia sa ai multa sanatate si fericire. Domnul si maica Sa preasfanta sa-ti dea numai bucurii si sa te mantuiasca .
  Imi cer iertare lui Marian Bataiosu pentru exprimarea mea golaneasca. Chiar daca a gresit si nu sunt de acord cu ceea ce a scris, nu trebuia sa ma adresez asa unui om mai varstnic ca mine.

 13. Rozalia Pop zice:

  @student
  Comentariul tau este foarte comic (cel in care aduci argumente ca saccsiv si adeptii lui cred ca este unul din prooroci). Citind acolo mi-am revazut comentariul si mi-am amintit ca am incercat si eu atunci sa-l temperez pe acel inselat . Este si tragic in acelasi moment. Se inmultesc in tara noastra cazurile extreme de paranoia .
  Hai sa fim totusi echilibrati. Nu contrazic ca saccsiv se crede unul din prooroci si secta lui crede acelasi lucru. Si eu banuiesc ceva asemanator in sinea mea. Dar cert este ca omul cauta cu orice pret sa aduca trafic cu subiecte soc sau can -can incercand in disperare sa capteze atentia cititorilor lui cu acest gen de stiri . Foloseste acelasi mod de manipulare ca si televiziunile . Ce fac televiziunile pentru rating maxim ? stiri soc, scandaluri, stirile negre de la ora 5 , erotism, sange, violenta si nebunie generala. La fel face si saccsiv : scandaluri cu alte bloguri, vaiete si victimizari, barfe si calomnii la adresa ierarhilor si a personalitatilor, video-socuri singeroase cu taieri de capete, profetii socante, sfaturi si propuneri de moda pentru plaja, etc,etc. Si ceea ce zic este cat se poate de adevarat, doar sa fi orb si sa nu vezi ca este asa. Are vreo legatura cu ortodoxia ?

 14. Marian exNorvegia zice:

  @Dahlia :))
  Ma bucur ca am savarsit o mica infractiune si intrand repede pe aici am vazut ca ai raspuns.
  Repede repejor am sa exprim si eu cateva idei fiindca nu am timp . Am turisti aici si trebuie sa stau dupa curul lor . Deh….clientul meu, stapinul meu. In Croatia am fost tratat regeste iar acum eu la randul meu trebuie sa tratez regeste pe altii. E o treaba cu multe invataturi bune aici, poate voi avea timp odata sa scriu mai multe despre turism.
  Deci……..dupa cum am zis, am incercat sa transez problema, sa-mi exprim o parere. Nu vreau sa-mi impun ideea cu forta, nu-mi place sa fiu un tiran.
  Am inteles foarte bine ideea ta cu asemanarea (sau a fi asemeni) cu Dumnezeu. Si este corect, sunt de acord……in sensul ca trebuie sa-l imitam toata viata noastra pe Hristos in dragoste, intelegere, smerenie, blandete, intelepciune si iertare. Ca doar de asta a venit pe pamint printre noi oamenii, spre a ne arata un model de viata curata. Asa este, trebuie sa tindem totdeauna sa fim asemeni lui Hristos ( in fapte , rugaciune si traire, in virtuti). Fiecare dintre noi stim in adancul fiintei noastre ca trebuie sa fim asemeni lui Hristos Dumnezeu si sa-i calcam pe urme. Dar ATENTIE….sa-i fim asemeni urmand calea Crucii pe care a urmat-o El ci nu sa-i fim asemeni ca unui Dumnezeu din Ceruri care judeca neamurile.
  Nu stiu, dar eu simt ca cei care spun despre cutare parinte ca este asemeni lui Dumnezeu nu o spun in spiritul bunului simt ci o spun cu tenta de grandomanie superlativa, exces de zel si exagerare. Tie cum ti se pare afirmatia „parintele Iustin este asemeni lui Dumnezeu” ? nu ti se pare aiurea ? Dar sa te intreb altceva : despre care sfant din cei mai mari sfinti ai lumii, ai auzit spunandu-se vreodata ca este asemeni lui Dumnezeu ? Nici sfintii din vechime si nici cei contemporani nu au avut vreodata curajul sa se asemene cu Dumnezeu. Si nici chiar mari sfinti vorbind despre alti sfinti dinaintea lor nu au indraznit sa-i asemene cu Dumnezeu. Nici macar in sensul drumului jertfelnic pe care ei l-au urmat asemanandu-se cu Hristos in suferinta si jertfa.
  Nici macar Sfantul Ioan Botezatorul nu este definit in vreun loc ca ar fi asemeni lui Dumnezeu, chit ca l-a botezat in apa Iordanului pe Insusi Dumnezeu Hristos. Si nimeni nu a spus despre sf.Ioan Botezatorul ca este asemeni lui Dumnezeu. Nici macar privitor la jertfa suprema pe care a dat-o.
  Despre Maica Domnului……………exista atitea rugaciuni , acatiste, imnuri si cantari inchinate ei
  Este numita cu cele mai mari superlative care i se si cuvin dealtfel. In acatiste si Paraclise, este numita Imparateasa, Nascatoare de Dumnezeu……..bucura-te Tainuitoare , bucura-te vas de aur, bucura-te scara cereasca, bucura-te Maica Mielului, bucura-te ocrotitoare, zid de aparare, dorirea credinciosilor, raza luminii , lumina lumii etc. Dar in nici un loc nu este numita „asemeni lui Dumnezeu” si nicaieri in acatiste nu i se spune ” bucura-te Maica lui Dumnezeu cea asemeni lui Dumnezeu „.
  Deasemeni in acatistele inchinate sfintilor citim ” bucura-te dreptmaritorule, aparatorule, marturisitorule, doctore fara de arginti, cuviosule, mucenicule, pomule cu multe roade” etc. Mai citim uneori cate o maxima in genul : bucura-te sfinte {…} cel intocmai (asemeni) cu Apostolii.
  Dar absolut nicaieri nu am citit „intocmai sau asemeni cu Dumnezeu”.
  Cand voi citi in viata aceasta un acatist , o rugaciune sau o povestire din Paterice, vietile Sfintilor sau in Biblie ca un om sau un sfant a fost sau este asemeni lui Dumnezeu, atunci voi fi si eu de acord ca este bine sa spunem astfel. Dar pina atunci ramin la aceasta idee. Bineinteles, asta nu inseamna ca nu te mai apreciez sau ca mi-am schimbat perceptia despre tine doar din acest motiv. Suntem oameni cu pareri diferite si trebuie sa ne respectam, sa ne iubim si sa ne ajutam macar in rugaciune.
  Nu am nimic cu Marian Bataiosu. Mi-am exprimat parerea doar cu privire la ideea lui nu la persoana lui. Dupa cum sti bine, nu de putine ori am fost acuzat de saccsivieni ca eu as fi Bataiosu. Nu am nici o tangenta cu omul ….. i-am citit in trecut cateva articole care mi s-au parut bune si atit. Ideea de discutie de aici insa mi s-a parut foarte delicata si am vrut sa-mi dau cu parerea. Si sa va salut cu ocazia asta.

  • Rozalia Pop zice:

   @Marian
   Nimeni nu a fost pe pamint sau in cer, asemeni lui Dumnezeu. Nimeni nu s-a jertfit, nu a iubit nu s-a rugat si nu a facut ce a facut Iisus Hristos. Totusi Dhalia are si ea dreptate, sa incercam sa fim asemeni lui Iisus Hristos asa cum au incercat sfintii si au fost rasplatiti fiecare dupa masura lui. Nu vom putea niciodata sa fim asemeni lui Dumnezeu dar sa incercam din putinul nostru , asta astpta si Dumnezeu de la noi. Nici eu nu vad in Marian Bataiosu rea intentie . Dar la cum isi impune ideile si la cum te trateaza daca nu esti de acord cu el, seamana foarte mult cu saccsiv.

 15. Dahlia zice:

  Marian,
  eu nu vreau sa te contrazic, pentru ca argumentele tale sunt foarte bune : asa este, nimeni nu este in slava asemeni lui Dumnezeu. Asta e interpretarea pe care ai dat-o tu sintagmei : „asemeni lui Dumnezeu”. Eu nu ma gandisem asa de departe. Stiu ce e omul si chiar Sfantul care a ajuns mare in Imparatie nu este pe aceeasi treapta cu Dumnezeu. De aceea nici n-o sa auzi in acatiste aceasta lauda.
  Dar nu cred ca este gresit a spune ca sfintii se aseamana cu Dumnezeu. Noi am fost facuti dupa asemanarea lui Dumnezeu si trebuie sa redevenim asa prin curatire si sfintire. Asta inteleg eu prin asemeni lui Dumnezeu. Adica El este modelul nostru. In rest, pe marginea subiectului poti sa filozofezi pagini intregi. Iata ca am gasit formularea aceasta si la unii parinti
  http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/interviu/fi-milostiv-inseamna-sa-te-asemeni-cu-dumnezeu
  Pr Nicolae Tanase s-a exprimat asa : „A fi milostiv înseamnă foarte mult, înseamnă a te asemăna cu Dumnezeu, pentru că El este îndelungrăbdător, multmilostiv; înseamnă a imita pe Dumnezeu.”
  Desigur, repet, o sa intreb si duhovnicul ca sa nu persist intr-o idee gresita. Dar nu e vb de mandrie sau de lipsa de evlavie. Cat despre a ridica osanale unui parinte de curand trecut la Domnul, am aceeasi parere ca si tine : stridenta si infatuare. In taina poate sa se raporteze fiecare cum doreste la persoana respectiva, insa crestineste este intr-adevar a ne ruga pentru iertarea sufletului parintelui.
  Nu stiu daca am fost destul de limpede, de obicei nu prea sunt…. Dupa ce ti-am citit raspunsul lung, nu mai stiam ce am vrut sa zic. 🙂 Nu am timp acum de un raspuns documentat, insa mai citisem eu pe undeva ca scopul vietii noastre este indumnezeirea. Deci noi trebuie sa devenim dumnezei dupa har. E acelasi lucru cu a fi asemeni ( a semana ) cu Dumnezeu. Ca suntem inca departe, asta-i alta poveste…

  P.S.
  Ma bucur si eu de reintalnire, desi te-am gasit tocmai dupa ce ma hotarasem sa nu mai intru deloc :). Asa ca o sa mai dau cate o geana pe aici din cand in cand, fiindca imi face placere sa te/va citesc.

 16. Florentina zice:

  Citeam si ma gandeam ca am visat ceva neobisnuit,am visat doi demoni cu chip de om care aveau ochii rosii,plangeam si eram foarte speriata,dar unul din ei mi-a spus:nu te speria tu esti Lucifer cel mai mare dintre noi toti!
  Acel vis mi-a dat fiori reci,nu am fost mai speriata in viata mea,e doar un vis sau ceva la care trebuie sa reflectez?

  • gerica64 zice:

   Visurile pot fi de 3 feluri de la noi de la demoni de la Dumnezeu.Primele 2 nu trebuiesc luaate in seama insa daca un vis se repeta de 3 ori identic este de la Dumnezeu.Daca figurile din vis nu-si mentin claritate si suporta tansformari este un semn ca provin de la demoni ei neavand capacitatea sa fixeze imagini clare in mintea noastra asa ca apar ca si cum ar fi un bruiaj al imagini.Spune Tatal nostru in gand fa crucea cu limba daca te simti ca si paralizata apoi te vei trezi.Eu atat stiu ,atat iti spun din experienta mea firava.Visul a fost de la diavoli pentru ca au lasat imprimata in memorie teama si fiori iar ei vor sa te sperie pentru ca probabil i-ai deranjat putin cu vreo fapta sau gand bun.

   • Florentina zice:

    Iti multumesc foarte mult,visul a fost ,mai demult,dar tot mi-l amintesc asa din cand in cand…Tatal nostru si crucea cu limba mereu m-a ajutat.Odata am deschis ochii si cineva statea deasupra mea si se uita la mine,puteam descifra ca e un barbat dar imaginea era neclara,ca o ceata galbena,acel ceva ma facea sa nu pot vorbi sau misca,am spus Tatal nostru si am facut cruce si a disparut,nimeni nu ma crede dar a fost real,am vazut ceva neobisnuit

   • gerica64 zice:

    Eu te cred si eu am trecut prin astfel de fenomene.

   • Florentina zice:

    Daca vrei si ai timp poate imi poti povesti si mie ce fel de experiente ciudate ai avut,daca nu pot gasi un raspuns pentru aceste fenomene macar pot sa aud si alte situatii similare,inseamna mult pentru mine sa incerc sa inteleg ceva care nu are o explicatie logica.

   • gerica64 zice:

    In primul rand citeste carti Patericul Egiptean ,Filocaliile,Razboiul Nevazut,Marsul Distrugatorului. Sunt sigur ca candva te-a interesat yoga si ezoterismul probabil spiritismul ocultismul,magia etc.Credinta dreapta ,suferinta,iubirea nu au nimic cu logica.Lucifer este cel mai mare logician a demonstrat ingerilor care sunt super inteligenti ca are dreptate si multi au cazut odata cu el.A folosit logica.Ce e mare lucru sa intelegem ca dracu se pune pe noi in starea intre somn si veghe si ne paralizeaza, asta cred ca au simtit-o aproape toti crestini macar odata si au fost nevoiti sa strige dupa Hristos sa-i elibereze din stransoare.Sa ne cercetam gandurile de unde vin caci nu vin numai de la noi vin si de la demoni si zicem ca-s ale noastre.Diavoli nu ne cunosc gandurile dar ne afla inclinatiile din faptul cum reactionam la gandurile strecurate de ei.Odata aflate slabiciunile si bresele acolo ataca cu ispitele.Asta este teoria practica este foarte grea.

   • Florentina zice:

    Ai dreptate in ceea ce ai spus despre ocultism si celelalte…acum am gasit Paternicul Egiptean pe internet si am inceput sa citesc.

 17. bătăiosu zice:

  Chiar daca a trecut un an de zile de aceasta postare, dau citire unui scurt fragment dintr-o marturie a SFANTULUI Siluan, iar la final o legatura catre un filmulet in care insusi necuratul recunoaste prin gura unei indracite ca Parintele Justin Parvu este SFANT, deoarece aici s-au spun lucruri denigratoare la adresa mea, de la niste persoane care nu ma cunosc personal si care nu au habar ce inseamna induhovnicire si asemanarea Sfatului cu Dumnezeu:

  „Lucru minunat: harul mi-a dat să înţeleg că toţi oamenii care iubesc pe Dumnezeu şi păzesc poruncile Lui sunt plini de lumină şi asemenea Domnului; dar cei ce se împotrivesc lui Dumnezeu sunt plini de întuneric şi asemenea vrăjmaşului.” (http://www.ortodoxia.md/articole-preluate/7117-suntem-copii-ai-lui-dumnezeu-i-asemenea-domnului)

  Parintele Justin Parvu este SFANT, prigonitorilor! Si asta nu pentru ca asa vrea Marian Bataiosu, ci pentru ca asa a vrut Dumnezeu. Ascultati si cutremurati-va!

  Deci Rozalia Pop, student si Marian exNorvegia care dintre noi este habarnist si „dus de tot cu capul”: voi sau eu? Intrebarea este retorica.

  Rog pe propietarul acestui blog ca pe viitor sa nu mai intretina astfel de polemici inutile si sa-si aleaga cu mai mare atentie comentatorii.

  • Crina zice:

   Mai Marian Batausul
   Curatenie sa mergi mataluta sa faci pe blogul tau. Poti merge acolo sa-ti alegi cu mai mare atentie comentatorii (dintre cei maxim 3 sau 4 care posteaza pe blogul tau).
   Ia-ti tu clipul acesta si roaga-te la el. Luati-va facaturile kgb-iste de aici ca nu suntem veniti cu pluta pe Dunare. Nici macar dupa adormirea sa nu-l lasati in pace pe pr. Iustin. Pentru noi , dinsul este cel mult cuviosul pr.Iustin. Pentru mintea voastra bolnava, poate fi sfant ca doar voi l-ati facut impreuna cu sectele apocaliptice care va hranesc.
   Cu postarea acestei facaturi video ai crezut ca ne-ai dat pe spate. Si prietenul tau Danion Vasile a filmat mai multe facaturi video de la slujbele dracesti stiliste unde cica moastele unor sfinti ale inchisorilor incepusera sa faca mir chiar in mijlocul apostatilor stilisti. Si Danion striga ca un apucat : minune, minune ! in traducere libera : veniti la stilisti ca ei au har, parasiti BOR ! multi smintiti ca tine l-au crezut pe putoarea de Danion si au parasit biserica ortodoxa mergand la stilisti si lepadandu-se. Acum ati gasit alta portita,femei indracite de ale voastre prin care dracii ”marturisesc” ca pr. Iustin este sfant.
   Fara canonisirea facuta de sfintele Sinoade ale Bisericii Ortodoxe, nu facem noi sfant pe nimeni. Dar pentru ca voi ati picat demult in razvratire luciferica si neascultare, vi s-au luat mintile si ultimul gram de discernamint incat veti ajunge sa ucideti preoti adevarati ortodocsi parinduvi-se ca ar fi infiltrati si sa va inchinati la copaci gandind ca prin ei va vorbeste Domnul. Sunteti niste secte spurcate care ati impanzit si invadat biserica ortodoxa romana si societatea romaneasca sufocandu-o.

   • bătăiosu zice:

    Calmeaza-te, fatuca!

    Decat sa fi scris tampenii in comentariul asta kilometric, mai bine citeai o carte de logica, ca poate ti-ar fi fost de mai mare folos decat sa te amesteci in lucruri despre care nu ai habar. Sau mai bine serveai un diazepan, sa-ti mai poteleasca din zbuciumul sufletesc, ca prea bati campii…

    Sanatate mintala iti doresc!

 18. No trust zice:

  Am scris acest comentariu la Saccsiv. Nu stiu daca va aparea. Mi-am pus niste intrebari pentru ca mi se pare suspect articolul https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/18/ce-o-sa-faceti-voi-cand-nu-va-mai-fi-puscariasul/

  „Daca esti barbat adevarat, demn si crestin-ortodox, poti sa raspunzi sincer la aceste intrebari?
  De ce ar trebui sa avem incredere in tine? E acest un site un experiment? Se incearca testarea vigilentei oamenilor, a atentiei, a reactiei, a disponibilitatii de a iesi la proteste sau la miscari in strada ? Cine te plateste sa stai pe blog toata ziua? Cui ii esti folositor? Cine iti plateste internetul? E acest site o capcana? Se pregatesc baze de date cu utilizatorii care intra aici si comenteaza – sa ne asteptam la primii incarcerati, turnati de fratii amatori de mucenicie digitala?
  Ti-ai pus niste intrebari aici:
  https://saccsiv.wordpress.com/2015/02/18/ce-o-sa-faceti-voi-cand-nu-va-mai-fi-puscariasul/
  Unii care te-au pus in fata, sa postezi chestii, in timp ce ei stau linistiti in spatele tau.
  Imi pun si eu niste intrebari normale. De ce tii mortis sa trezesti pe toata lumea? Poate lumea nu vrea sa fie trezita. Poate nu vrem sa fim victime, ca la lovitura de stat din 89. Se pune de-o revolutie? Miroase a instigare la iesit in strada, la proteste (expresii precum „dormiti in papuci”, „habauci”, „nu cascati gura la”), cuvinte tari, grele („atac furibund”, „grav”).
  Da, lucrurile sunt grave, dar depinde cine le spune. Daca le spune unul platit de sistem sa tina lumea intr-o permanenta stare de incordare, de alerta, de tensiune, stare in care nu poti lua decizii coerente, logice, normale. Impingi oamenii la paranoia, nu oferi solutii reale, nu faci decat sa sperii, sa transmiti semnale de panica. De ce tii cu dintii de idei paranoide, fanatice (fugit in munti, vandut tot), dar in acelasi timp stai comod in oras si beneficiezi de confortul urban? Ai fi mai credibil daca ai reprezenta un model concret de traire in padure, dupa cum indemni pe altii.
  De ce ani de zile vorbesti de mutat la tara, de viata simpla, dar continui sa te folosesti de tehnologie, traiesti la oras. E smintitor sa propovaduiesti ceva si sa traiesti altfel.
  As incepe sa cred intentiile tale in momentul in care vei spune din ce traiesti, cine te plateste, cine sunt cei din postarea din 18 februarie la care te refereai.
  Voi posta si pe alte site-uri, chiar daca nu-mi vei publica acest mesaj. Daca indemni la trezire, zic sa ne trezim pana la capat si sa vedem cine ne e alaturi si cine ne vrea binele? O fi lupul pus paznic la turma de oi? „

  • gerica64 zice:

   Am aprobat comentariul care nu are legatura cu tema articolului.Eu as fi raspuns la o intrebare ca asta chiar daca seamana cu un test poate fi barbat adevarat si daca nu raspunde.Cine stie cati i-au pus aceste intrebari?Daca avem discernamant putem afla si fara sa mai intrebam direct.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s