GLOBALIZARE SI MORALITATE

Ne aşteaptă vremuri tulburi

Dintr-un amalgam – cu doua texte din care unul e tradus de calculator – am selectat fragmentul de mai jos, chintesenta aestor expozeuri. Ma bucur sa vad un analist american langa mine, pe baricada, tintind imoralitatea procesului globalizarii. Va dati seama, daca si la Washington strabate mirosul urat…

II.GLOBALIZARE SI MORALITATE
       Ni se spune ca traim epoca globalizarii. Exista o relatie intre globalizare si moralitate? Pentru majoritatea liderilor internationali aceasta legatura nu exista. Pentru ei obiectivul cel mai important si unic este economia. Se ingrijesc, zic ei, sa ne dea un trai cat mai bun. La suflet nu se gandesc, iar globalizarea raului nu-i preocupa. Iata insa un autor care gandeste diferit – Harold James, profesor la Princeton University in Statele Unite, care in 2009 a publicat The Creation and Destruction of Value – the Globalization Cycle. (“Crearea si distrugerea valorii – ciclul globalizarii”) Teza autorului este ca , criza economica mondiala din 2008  a fost cauzata, in primul rand, de factori legati de moralitate, in special lipsa valorilor morale, cum ar fi onestitatea, increderea, fidelitatea si sobrietatea. Aceste valori, adauga el, trebuie reancorate in sistemul international pentru ca economia mondiala sa isi revina. Harold James’ ‘The Creation and Destruction of Value’ Approaches …
      Din nefericire insa, observam un trend contrariu si ingrijorator – decuplarea politicilor si a legilor de moralitate. Daca pana recent moralitatea statea la baza procesului legislativ, in ultimii ani moralitatea a fost exclusa. Fara moralitate o societate nu poate dainui. Moralitatea sta la baza libertatilor pe care le avem.
GLOBALIZAREA
Cartea, subintitulata „Globalizarea Ciclul”, a fost scris de Harold James, economic istoric renumit, şi a fost publicată în 2009. El este cunoscut pentru 2001 „Sfârşitul globalizării”, care a fost revizuită în Afacerilor Externe :
El găseşte dovezi pentru două explicaţii pentru cele mai comune colapsului economic: creşterea volumului şi volatilitatea fluxurilor de capital a declanşat braţe nedurabile şi busturi, şi frica pe scară largă a globalizării, a provocat o reacţie socială şi politică. Dar el oferă de asemenea un treilea punct de vedere: Oameni şi instituţii au fost copleşiţi de presiunile-o lume globalizată şi consecinţe – şi instituţiile care sa ocupat de integrare economică nu numai au fost împovărate de crize, dar a devenit canalele prin care resentimente de lungă durată politic curgea.
James a concluzionat, totuşi, că un model alternativ anti-globalizare nu este disponibil de astazi (bine, în 2001). Din moment ce cartea a fost bine scris, am decis sa citesc James ‘ia privind criza financiară. Pentru a fi sincer, eu nu sunt impresionat. De aceea am rândul său, această reexaminare într-o discuţie a problemelor din cartea pe care mi se pare gresit sau insuficient. Desigur, acest lucru este incorect faţă de Harold James, din moment ce cartea sa face unele puncte valabil, de asemenea. Este foarte rezonabil, de exemplu, pentru a împărţi 1929 (accident de valori de piaţă) din 1931 (faliment bancar) sau se concentreze pe punctul de CIC în momentul în care nu sa implicat cu Lehman (p. 221). Este cel puţin posibil ca 1929 va fi ceea ce am văzut în 2007/08, şi în acest an ar putea fi 1931 nostru. Întotdeauna am susţinut că ar trebui să fie pregătită pentru cel mai rău, şi de gândire prin lucrurile să se dezvolte cel mai rău caz, scenarii ar trebui să fie ceva de la fiecare instituţie de elaborarea de politici ar trebui să ia în considerare. Evident, ei nu, dar asta e altă poveste.
SURSA
Acest articol a fost publicat în ATENTIE!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s