Rezistența la antiobiotice poate fi rezolvata

Rezistența la antiobiotice a bacteriilor, rezolvat cu un vechi medicament

Medicamentul a fost utilizat pentru a trata schizofrenia, dar majoritatea psihiatrilor au renunţat să-l mai prescrie, din cauza unor potenţiale efecte secundare periculoase, scrie ScienceDaily

Rezistența la antiobiotice a bacteriilor, rezolvat cu un vechi medicamentUn recent studiu a evidenţiat potenţialul acestui medicament în rezolvarea unei probleme importante de sănătate publică, și anume rezistenţa la antibiotice a unor bacterii din grupul stafilococilor. Până acum, se ştia doar faptul că thioridazina poate distruge stafilococii, în condiţii de laborator, dar acum oamenii de ştiinţă au descifrat şi mecanismul ei de acţiune.

Thioridazina acţionează prin slăbirea peretelui celular al bacteriei, îndepărtând din el glicina- un aminoacid, în absenţa glicinei, antibioticele pot ataca peretele celular slpăbit, distrugând astfel stafilococul.

Pornind de la această proprietate, cercetătorii urmăresc să dezvolte un medicament care să combată bacteriile rezistente la antibiotice. Ei vor să îndepărteze acele porţiuni din molecula de thioridazină care erau utilizate pentru tratarea schizofreniei, astfel încât să obţină un nou produs, care nu va mai fi un medicament antipsihotic, ci unul care va avea puterea de a salva oamenii de infecţiile potenţial fatale produse de stafilococii rezistenţi la antibiotice.

Deocamdată, efectul thioridazinei a fost testat în laborator, pe viermi cilindrici, constatându-se că, datorită ei, au fost distruşi stafilococii din intestinul acestora. Pasul următor va fi testarea substanţei pe şoareci şi porci.

Badoiu Raluca

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s