Flotele ruse fac manevre navale în portul sirian Tartus

60592173

Rușii vor să descurajeze intervenția vestului în războiul civil din Siria printr-o serie de manevre navale în portul sirian Tartus, care implică flotele ruse de la Marea Neagră, Marea Baltică, Marea Nordului și Oceanul Pacific, scrie presa internațională.

Agenția spaniolă EFE, într-o știre preluată de Agerpres, îl citează pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, conform căruia pe coasta mediteraneană a Siriei urmează să aibă loc cele mai mari manevre navale din istoria Rusiei. Sptămâna aceasta o sursă diplomatică rusă a semnalat că nava de desant „Saratov” a Flotei din Marea Neagră, cu armament greu la bord, a intrat în apele Mării Egee şi se îndreaptă spre estul Mediteranei, urmând ca săptămâna viitoare să intre în portul Tartus.

„Saratov” se va alătura celorlalte nave aparţinând Flotei ruse din Marea Neagră ce operează deja în Marea Mediterană, printre care navele de desant „Novocerkask”, cu armament greu la bord, „Smetlivâi” şi „Ivan Bubnov”. O altă flotilă rusă, formată din cinci nave care acționau în Marea Baltică, se află deja la Tartus de la sfârşitul lunii decembrie. Aici urmează să ajungă și distrugătorul „Severomorsk” al flotei ruse din Marea Nordului, însoţit de două nave de sprijin.

Încă de la finele lunii decembrie, presa internațională anunța începerea manevrelor militare ruse în estul Mediteranei, în apropiere de coasta Siriei, într-un moment în care Moscova insista să își arate sprijinului pentru președintele Bashar al-Assad. Ministrul rus al Apărării, citat pe 28 decembrie de Middle East Monitor, declara că exercițiile militare includ proceduri de apărare împotriva atacurilor aeriene și pe mare, dar și comunicare pe timp de luptă.

„Regiunea are o mare importanță geo-politică pentru Rusia, mai ales pentru că aici există o bază militară care aprovizionează flota rusă din portul Tartus, ceea ce ne obligă să ne ținem antrenamentele aici”, declara la momentul respectiv purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate Ruse.

La începutul lunii ianuarie însă, London Sunday Times scria citând o sursă din diplomația rusă că, pe lângă protejarea intereselor țării în Siria, exercițiile militare au ca scop descurajarea unei eventuale intervenții a țărilor vest-europene în revolta împotriva președintelui Bashar al-Assad.

Mai mult, la momentul respectiv, se vorbea de prezența a cel puțin 300 de militari ruși pe vasle de luptă adunate la Tartus, publicația caracterizând manevrele militare drept cea mai mare mobilizare de forțe ruse din ultimii 40 ani. Săptămâna aceasta, informația a fost rectificată însă de agenția de presă EFE, care vorbește despre cele mai mari manevre navale din istoria Rusiei.

(Autor: Ioana Raluca Ghioarcă)

Acest articol a fost publicat în ATENTIE! și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s