Soiuri de CARTOFI modificate genetic

Dupa soia, porumb si sfecla, a aparut in Europa si cartoful modificat genetic

cartofi modificati geneticSpecialistii de la compania germana BASF, numarul 1 pe plan mondial in domeniul  chimiei, au cerut acordul Uniunii Europene (UE) pentru cultivarea si  comercializarea primului soi de cartof modificat genetic, denumit Fortuna.

In UE, este permisa deja cultivarea unor soiuri de porumb, soia sau sfecla,  modificate genetic. Daca Uniunea va autoriza cultivarea Fortuna, acest soi de  cartof va fi primul OMG pe care-l vom avea, direct de pe tarla, in fafurie.

„Acest cartof, derivat din soiul Fontane, una dintre varietatile utilizate  pentru chipsuri, este, in principal, destinat consumului uman, dar si  animalelor”, a explicat un reprezentant al BASF.

Cu toate ca in UE se regasesc pe rafturile magazinelor produse alimentare  care contin porumb, soia sau sfecla, modificater genetic, numai 2 dintre aceste  plante au fost autorizate spre comercializare, porumbul de la Monsanto si  cartoful Amflora, tot de la BASF.

Deocamdata, cartoful Amflora poate fi regasit in unele alimente, dar intr-un  procentaj de 0,9%, fiind destinat, in principal, folosirii in industrie, pentru  obtinerea amidonului, cat si animalelor.

Introducerea pe piata a cartofului BASF este prevazuta pentru 2014 sau 2015,  Fortuna avand avantajul ca rezista la mucegai, care s-a dovedit devastator  pentru culturile de cartof.

Mucegaiul reprezinta una dintre principalele  cauze ale foametei din Irlanda,  din secolul al XIX-lea. BASF a utilizat pentru obtinera Fortunei 2 gene  rezistente la mucegai, prelevate dintr-o varietate de cartof salbatic  sud-american.

sursa: GreenReport

This entry was posted in ATENTIE! and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s