Soiuri de CARTOFI modificate genetic

Dupa soia, porumb si sfecla, a aparut in Europa si cartoful modificat genetic

cartofi modificati geneticSpecialistii de la compania germana BASF, numarul 1 pe plan mondial in domeniul  chimiei, au cerut acordul Uniunii Europene (UE) pentru cultivarea si  comercializarea primului soi de cartof modificat genetic, denumit Fortuna.

In UE, este permisa deja cultivarea unor soiuri de porumb, soia sau sfecla,  modificate genetic. Daca Uniunea va autoriza cultivarea Fortuna, acest soi de  cartof va fi primul OMG pe care-l vom avea, direct de pe tarla, in fafurie.

„Acest cartof, derivat din soiul Fontane, una dintre varietatile utilizate  pentru chipsuri, este, in principal, destinat consumului uman, dar si  animalelor”, a explicat un reprezentant al BASF.

Cu toate ca in UE se regasesc pe rafturile magazinelor produse alimentare  care contin porumb, soia sau sfecla, modificater genetic, numai 2 dintre aceste  plante au fost autorizate spre comercializare, porumbul de la Monsanto si  cartoful Amflora, tot de la BASF.

Deocamdata, cartoful Amflora poate fi regasit in unele alimente, dar intr-un  procentaj de 0,9%, fiind destinat, in principal, folosirii in industrie, pentru  obtinerea amidonului, cat si animalelor.

Introducerea pe piata a cartofului BASF este prevazuta pentru 2014 sau 2015,  Fortuna avand avantajul ca rezista la mucegai, care s-a dovedit devastator  pentru culturile de cartof.

Mucegaiul reprezinta una dintre principalele  cauze ale foametei din Irlanda,  din secolul al XIX-lea. BASF a utilizat pentru obtinera Fortunei 2 gene  rezistente la mucegai, prelevate dintr-o varietate de cartof salbatic  sud-american.

sursa: GreenReport

Acest articol a fost publicat în ATENTIE! și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s