Capul Sfantului Apostol Andrei va fi adus pentru prima oara la Bucuresti

Capul Sfantului Apostol Andrei va fi adus pentru prima oara la Bucuresti, maine 24 octombrie 2011

Iata ce aflam din articolul Capul Sfântului Apostol Andrei va fi adus pentru prima oară la Bucureşti:

Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, va fi adus la Bucureşti de o delegaţie a Bi­sericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras.
La Sărbătoarea Sfântului Dimi­trie cel Nou Ocrotitorul Bucureştilor, ra­cla cu Sfintele Moaşte ale Apostolului Andrei va fi pentru prima dată la Bucureşti. În dimineaţa zilei de luni, 24 oc­tom­brie 2011, Sfintele Moaş­te se vor afla pe Dealul Patriar­hiei, pentru a fi venerate de credincioşi până în ziua de vineri, 28 octombrie 2011, ora 12:00.
Apoi, cu prilejul proclamării ca­no­nizării Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, în după-amiaza zilei de 28 octombrie 2011, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei va fi dus în procesiune la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde va rămâne până în după-amiaza zilei de 29 octombrie 2011. În seara zilei de 29 octombrie 2011, moaştele vor fi duse în Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, unde vor rămâne până în după-amiaza zilei de 31 octombrie 2011. Moaştele Sfântului Apostol Andrei se vor întoarce în Grecia la 1 noiembrie.
Nu este prima dată când Cinsti­tul cap al Sfântului Apostol Andrei se află în România. În anul 1996, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost adusă la Iaşi, de la Catedrala mitropolitană din Patras, racla cu capul Sfântului Apostol Andrei. A fost o premieră în istoria pelerinajului din România: un milion şi jumătate de credincioşi au venit să cinstească, la Iaşi, pe Sfântul Apostol Andrei şi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.
La 12 octombrie 1996, clerici şi credincioşi au aşteptat pe Aeroportul din Iaşi cursa specială care aducea în România Sfintele Moaşte. Acestea au fost purtate în procesiune spre Catedrala din Iaşi, fiind întâmpinate de mii de credincioşi. Duminică, 13 octombrie 1996, Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala mitropolitană din Iaşi de un sobor de ierarhi, în fruntea cărora s-a aflat Mitropoli­tul de Patras, Înalt Prea Sfinţitul Nicodimos şi actualul Patriarh al României.
Atunci, ÎPS Nicodimos a rostit un cuvânt de învăţătură emoţionant, a vorbit despre lucrarea, dar şi despre patimile Sfântului Apostol Andrei. “(…)Ne gândim că Sfântul Apostol Andrei a venit aici înainte cu 20 de secole, ca să propovăduiască mesajul Evangheliei, ca să conducă poporul la credinţă către «singurul şi ade­vă­ra­tul Dumnezeu», ca om pe care l-a trimis Iisus Hristos să izbăvească lumea de păcate. A făcut un drum lung de la Ierusalim până la Bosfor şi Bizanţ (Constantinopol) şi a ajuns până la Pont, şi în continuare până în Sciţia, în apropiere de Rusia. După aceasta a venit în Balcani şi a ajuns până la Râul Istros (Dunărea) ca să viziteze pământul României de azi. După ce a trecut prin Macedonia a venit în partea de vest a Greciei, sfârşind în oraşul Patras, mărturisitor şi martir, pe crucea în formă de X, ca vrednic ucenic şi următor al lui Hristos. Cinstitul trup al Sfântului Apostol Andrei a fost îngropat la Patras şi a rămas acolo trei secole. Apoi s-a mutat la Constantinopol, în 357, după dorinţa împăratului Constantinopolului, care a urmat la tron după Sfântul Constantin cel Mare. Mai târziu s-a dat înapoi numai capul Sfântului şi a rămas până la căderea Bizanţului. Faptul că se aştepta năvălirea turcilor şi în Peloponez, de unde face parte şi oraşul Patras, a făcut ca Moaştele să fie mutate în Italia, unde nu puteau fi distruse de turci. În sfârşit, după 500 de ani, în 1964, Sfântul Cap s-a întors la Patras, după multe încercări, şi a rămas de atunci în măreaţa Catedrală a Sfântului Andrei din Patras, în oraşul muceniciei sale, în Biserica sfinţită prin jertfa sa, numită Mitropolia de Patras. Capul Sfântului Apostol vine astăzi pentru a doua oară în România. A venit prima dată acum 2.000 de ani, când Sfântul Apostol Andrei a propovăduit pe Hristos. Prin buzele lui şi din Sfântul său Cap, plin de înţelepciune, a ieşit măreţul mesaj «AM GĂSIT PE MESIA!». (…)”
Articolul a fost realizat cu sprijinul Biroului de Presă al Patriarhiei

http://saccsiv.wordpress.com

Acest articol a fost publicat în STIATI CA... și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s