Amenintari de razboi intre Turcia si Cipru

AMENINTARI RAZBOINICE intre Turcia si Cipru pentru petrolul si gazele naturale din Marea Mediterana

Liderii Turciei si Ciprului s-au acuzat, ieri, reciproc de forari ilegale de petrol si gaze naturale in apele divizate ale insulei Marii Mediterane, avertizand ca acest conflict risca sa degenereze in ostilitati armate.

Asteptam ca toti factorii responsabili sa se asigure ca administratia greco-cipriota va stopa aceste activitati, care pot duce la aparitia unor tensiuni, nu numai in isnula, dar in intreaga regiune” – a declarat premierul Turciei, Tayyip Erdogan, intr-un discurs pe care l-a sustinut in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite, citat de Bloomberg.

Altfel … vom face ceea ce este necesar” – a avertizat el.

Anterior, presedintele Ciprului, Demetris Christofias, a declarat ca actiunile Turciei de extragere a petrolului si gazelor naturale din apele insulei sunt ilegale si constituie o provocare periculoasa.

Manevrele navale ale Turciei in regiunea Economica Exclusiva a Ciprului, unde au loc aceste explorari petroliere, sunt provocatoare si reprezinta un real pericol pentru declansarea unor complicatii in aceasta zona.” a declarat Christofias in discursul sau de la ONU.

El a mai adaugat si faptul ca miscarile Turciei reprezinta o provocare “nu numai pentru Republica Cipru, dar si pentru intreaga comunitate internationala“.

Turcia, care a invadat Cipru in 1974, este singura tara care recunoaste regiunea din nordul Ciprului – Republica Turca din Nordul Ciprului – ca natiune independenta. De asemenea, Turcia contesta dreptul Ciprului de a explora resursele naturale din Regiunea cipriota Economica Exclusiva, astfel ca a trimis nave de razboi in aceasta zona, potrivit Bloomberg

Acest articol a fost publicat în CRIZA și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s