Rolul KGB in Revolutie

Un raport al SRI clarifica rolul KGB in Revolutie

Intr-un raport al Serviciului  Roman de Informatii, intitulat “Punct de vedere preliminar al SRI privind  evenimentele din Decembrie 1989″, exista un capitol dedicat implicarii KGB si  GRU (serviciu de informatii al armatei), in colaborare cu alte agenturi de  spionaj in derularea evenimentelor.
“Gardianul” va prezinta, in  premiera, acest document, precum si fotografia unuia dintre principalii agenti  ai KGB, realizata de serviciile de contraspionaj in timpul desfasurarii  Revolutiei.
Ceausescu, lucrat de rusi
1. Datele si informatiile existente converg spre  concluzia ca dispozitivul informativ si de diversiune sovietic a fost conectat  la toate fazele evenimentelor.

 

Asa cum rezulta din  instructajul facut, inca din 1982, de un cadru de informatii sovietic venit din  Centrala in tara noastra, Romania era “lucrata” la nivelul unui stat inamic, mod  de abordare care s-a pastrat, chiar s-a accentuat dupa venirea la conducere a  lui MIHAIL GORBACIOV. In perioada premergatoare Revolutiei, activitatea  rezidentelor sovietice – intensificata pe toate planurile – avea in vedere, mai  mult decat inainte, obtinerea de informatii privind: starea sanatatii  dictatorului, posibili succesori, conceptiile acestora, de unde se poate trage  concluzia ca se urmarea doar schimbarea lui CEAUSESCU si mentinerea sistemului.
In contactele cu reteaua  informativa, cadrele de spionaj dadeau asigurari ca “lucrurile se vor schimba”,  iar in cateva cazuri au avansat ca data probabila “perioada Plugusorului” 1990.
Corespondentul Izvestia – agent KGB
Dupa intalnirea de la Berlin,  cadrele de spionaj aflate in Romania si-au intensificat activitatea, iar unele  dintre acestea, sub acoperirea de corespondenti de presa (exemplu: VICTOR  VOLODIN – Izvestia, VLADIMIR VIDRASCU – Pravda), si-au sporit preocuparile  pentru a obtine informatii privind starea de spirit a populatiei si alte aspecte  negative ce ar fi putut fi exploatate. Articolele acestor cotidiane cu privire  la Romania erau din ce in ce mai “critice”, iar Izvestia (care aparea si in  Romania) a publicat scrisoarea celor sase.
“Turistii militari sovietici”
Incepand cu data de 9  decembrie 1989, numarul “turistilor” sovietici in autoturisme “particulare” a  crescut vertiginos, de la circa 80 la peste 1.000 masini pe zi. Ocupantii (cate  2-3 in masina), in majoritate barbati cu constitutie atletica, in varsta de  25-40 ani, evitau in general locurile de cazare, dormind in autoturisme, iar in  unele cazuri, rare, cand au solicitat servicii hoteliere, plateau in valuta.  Masinile erau preponderent marcile “LADA” si “MOSKVICI”, se deplasau in coloana,  de multe ori remarcandu-se ca aveau numere consecutive si stare tehnica  asemanatoare (multe noi).
Majoritatea erau “in tranzit  spre Iugoslavia”, dar unora nu li s-a permis intrarea in aceasta tara, intrucat  la bordul masinilor s-au depistat arme. Cert este ca in timpul evenimentelor din  Timisoara, in Romania se aflau numerosi “turisti” sovietici. In zilele de 15, 16  si 17 decembrie 1989, celor deja existenti li s-au adaugat cei care “se  intorceau din Iugoslavia”, majoritatea cu autoturisme.
Exista si alte date care nu  lasa dubii asupra calitatii ocupantilor lor.
Astfel, cu ocazia unor  controale efectuate de organele de Politie ale judetului Dolj, din documentele  prezentate a rezultat calitatea de militar a majoritatii “turistilor”. In  acelasi judet, in dimineata zilei de 24 decembrie 1989, la C.P.U.N. s-a primit  un telefon anonim care semnala apropierea unei coloane de masini de municipiul  Craiova. Factorii militari au interpretat ca ar fi vorba de teroristi veniti cu  misiunea de a ataca Combinatul Chimic Craiova, au trimis doua transportoare  blindate, care au interceptat coloana si au deschis foc, ranind circa 20  persoane (doua decedand ulterior la spital) si avariind cinci autoturisme,  dintre care unul a ars complet. Cadrele de la transportoare, care au controlat  autoturismele avariate, fara prezenta altor persoane, nu au incheiat  proces-verbal, care sa poata restabili integral adevarul, dar, ulterior,  organele de Politie au constatat existenta mai multor truse medicale si cutite  lungi, al caror numar depasea necesarul normal. Majoritatea ranitilor fiind  internati intr-un spital din Turnu-Severin, s-a stabilit ca in ziua de 25  decembrie o cetateana sovietica a informat telefonic Ambasada fostei U.R.S.S.,  dupa care atasatul militar sovietic a vizitat de doua ori spitalul. In aprilie  1990, la organele de Politie din comuna Bradesti s-au prezentat trei cetateni  sovietici, intre care o femeie care a afirmat ca are gradul de maior si s-a  aflat in una dintre masinile respective, solicitand restituirea celor patru  autoturisme.
Agentii GRU, cu uniforme ale Armatei Romane
La scurt timp dupa Revolutie,  a fost accidentata masina in care se afla turistul sovietic LOUT ALEXANDER si  inca un barbat. Cu ocazia reparatiilor efectuate la “Service”, in masina s-au  gasit 12 uniforme militare romanesti MApN de camuflaj si un veston sovietic cu  insemnele gradului de maior. Cei doi au afirmat ca sunt “ofiteri in rezerva” si  au luptat anterior in Afganistan.
Pe raza judetului Mehedinti,  in comuna Butoiesti, un alt autoturism sovietic a fost acrosat de un autotren  TIR, provocand moartea unei persoane si ranirea grava a alteia. In autoturismul  avariat s-au gasit 240 capse pirotehnice de fabricatie sovietica.
Semnificativa este  “recomandarea” facuta, la catva timp dupa evenimente, de un cetatean moldovean,  JIGAU ALEXEI, cadru didactic la Institutul Politehnic din Chisinau, ca romanii  sa nu mai caute “teroristii”, intrucat acestia “sunt de mult plecati din  Romania”. In context, a precizat ca, in timpul Revolutiei, fratele sau, cadru  KGB, s-a aflat “in zona Craiovei, undeva intre Timisoara si Bucuresti”.
Diplomatii sovietici, evacuati
Exista, de asemenea, indicii  ca pe timpul evenimentelor de la Timisoara s-a intensificat activitatea unor  persoane cunoscute ca agenti sovietici si ca aceasta a fost coordonata cu cea a  “turistilor”. Semnificativ este si faptul ca o asemenea persoana, dupa ce a  contactat mai multi intelectuali din Timisoara participanti la evenimente, s-a  deplasat in seara zilei de 21 decembrie 1989 la Bucuresti, unde, conform  propriilor afirmatii, “a predat Ambasadei U.R.S.S. documente privind derularea  evenimentelor”.

Sursa: Fata nevazuta a lumii….

Acest articol a fost publicat în PLANURI OCULTE și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s